Årets matbluff – här är finalisterna

När föreningen Äkta Vara för nionde året i rad delar ut antipriset Årets Matbluff tillhör fyra av sex finalister dagligvarujättarnas egna märkesvaror.
– Alla är exempel på en egen typ av bluff, säger verksamhetsledaren Björn Bernhardson till Livsmedel i fokus.

En matbluff är enligt Björn Bernhardson på Äkta vara “en produkt som på något sätt vilseleder konsumenten”. Ofta handlar det om att man ger sken av en sak på förpackningens framsida, som inte stämmer överens med innehållet.
Merparten av årets finalister är hämtade från Icas, Coops och Axfoods egna varumärken.
– Det är svårt se en tydlig trend men alla finalisterna är exempel på en egen typ av bluff, säger Björn Bernhardson till Livsmedel i fokus.

Här nedan är de sex produkter som är nominerade till Årets matbluff:

Coops egen koncentrerade kalvfond innehåller bara 0,4 procent kalvköttspulver. Men innehåller desto mer av ”kalvarom”, kycklingkött, kycklingskinn och kycklingbuljong.

Eldorados äppelkaka innehåller bara 0,9 procent äpple. Äppelfyllningen består nästan enbart av socker, vatten, tillsatser och aromämnen.

Icas hembakade bröd. ”Bor de i fabriken?” frågar sig Äkta Vara i motiveringen till varför det här brödet, som bakas i en fabrik i Halmstad och säljs i hela Sverige, är nominerat. Ändå kallas limporna “hembakade” på förpackningen.

Icas Lakritspinne är helt fri från lakrits. Smaken kommer från aromer som salmiak och färgen från vegetabiliskt kol. Glassen, som på förpackningen står angiven som gräddglass, innehåller smör och skummjölk – men ingen grädde.

Latitude 65 Norrsken är inte framställd vid den 65:e breddgraden. ”Funktionsdryck från norrländska breddgrader. Inspirerad av naturen, skapad i Jörn”, står det på burken. Men enligt Äkta Vara tillverkas energidrycken i Småland, inte i Västerbotten.

Granola utan socker. Enligt förpackningen finns det inget tillsatt socker i granolan från Frebaco Kvarn. Men enligt Äkta Vara är den sötad med havresirap som till hälften består av sockerarter, och sockerhalten är hela 12 gram per 100 gram.

Till årets tävling har man fått in 288 nomineringar till priset. Bland dessa har en jury valt ut sex produkter som allmänheten kan rösta på fram till och med den 22 januari. Vinnaren av Årets matbluff avslöjas den 24 januari.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.