Årets smak 2021 är frasigt

Frasigt är Årets smak. Det avslöjar Arla efter att ha analyserat 20 000 instagraminlägg från kockar och konditorer runt om i världen. Frasigt är en  textur som har betydelse för smakupplevelsen då den ger kontrast till krämighet och kan göra att en rätt upplevs som komplett.

För tredje året i rad lanserar Arla Årets smak – en kombination av trendspaning och smakverktyg med syfte att hjälpa matkreatörer att tolka och applicera smaktrender. I år var det ”frasigt” som hamnade i fokus. I ordboken beskrivs frasig som spröd, knaprig och förknippas med våfflor. Men även frukt och grönsaker kan vara frasiga.

– Frasigt är en multisensorisk egenskap som både hörs och känns i munnen. Frasigt balanserar det krämiga och skapar harmoni mellan olika ingredienser. När vi äter något frasigt triggas våra sinnen eftersom vi associerar frasigt med positiva upplevelser som att något är färskt, nybakat eller smörstekt. Det handlar om betingade reflexer som går långt tillbaka i tiden, säger smakforskaren Johan Swahn i ett pressmeddelande.

Med Årets smak 2021 vill Arla uppmärksamma vikten av olika texturer och uppmuntra kockar och konditorer att arbeta med frasigt för att höja smakupplevelsen. Det finns olika sorters frasighet och frasiga livsmedel består oftast av två olika texturer.

– I en frasig, nybakad baguette finns kontrasterna mellan en spröd yta och ett mjukt innanmäte, medan frukter som äpple och vattenmelon har en mjuk och saftig frasighet som ger ett initialt tuggmotstånd som sedan brister. Mejeriprodukters frasighet är inte lika framträdande men det finns en slags kompakt, kristallisk textur som upplevs som frasig hos vissa vällagrade ostar som till exempel Svecia, berättar Johan Swahn.

Genom att analysera 20 000 instagraminlägg från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer kom de fram till att orden frasigt var flitigt använt.

– Vi gjorde även en enkätundersökning för att se vilka globala trender våra svenska kockar och konditorer tyckte var mest intressanta. Frasigt fick överlägset flest röster, Annie Tidelius, projektledare Årets Smak.

20919 utsågs ”hetta” till Årets smak och 2020 ”syra”.

Bilden:
Som inspiration har Arla med hjälp av några medlemmar i Smakrådet tagit fram smakpaletter där de frasiga råvaror ingår. Bilden visar Jimmi Erikssons förslag, vinnaren av Årets Kock 2016.
– I min rätt står isbergssallad för det frasiga och för att få in mer smak har jag kombinerat den med ett smakrikt yoghurt- och getostskum, skivad vindruva och picklad jalapeno, säger Jimmi Eriksson.

Fler nyheter i Arkiv och Trend

Mindre matsvinn slängs i avloppet

Mängden mat och dryck som svenskar häller ut i avloppet minskar, jämfört med 2014. Men det är fortfarande alltför mycket som slängs bort i onödan. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem