Ät Stockholm: Salami av tacka fick juryn på fall

En salami gjord på tackakött från rasen Dorper, smaksatt med svart trumpetsvamp och granskottsolja tog hem första pris i Ät!Stockholm 2023.
– Vilken härlig bekräftelse på att vi har en bra produkt, säger Anneli Wallin på Mörkölamm.

Anneli Wallin på Mörkölamm och Max Åling på MX Ranch har tillsammans tagit fram en lufttorkad salami av tackakött från dorper-får uppfödda på gräsbete på norra Färingsö.
Dorper-Salamin är ett sätt att vidareförädla tackakött, en underutnyttjad resurs, som slakterierna inte anser värt att använda till styckningsdetaljer.
– Nu är det verkligen dags för krögare och andra att inse tackköttets storheter och börja efterfråga produkter som inte finns i dag, säger Anneli Wallin i samband med att hon tog emot priset under eventet på Södertälje Science Park tidigare i veckan: en check av Almi värd 10 000 kronor som kan användas för företagsrådgivning samt rådgivning av Ekologiska Säljbolaget med fokus på att nå marknaden.
Alla tävlingsbidrag bedömdes av en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury. Dessutom fick publiken som följde tävlingen på plats eller digitalt rösta fram Publikens Pris.

Här är juryns motivering:
”Ett bra hantverk med finstämda smaker, tydlig nötighet och en nyans av skogen. Tillverkad på 100 procent svensk råvara av en underutnyttjad resurs som bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. Allt i ett regionalt samarbete som borgar för god marknadsutveckling. Det ser ljust ut på Mörkö!”

Totalt deltog ett dussin produkter i tävlingen, som arrangerades för fjärde året i rad av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun och MatLust Utvecklingsnod.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Mötesplatser

Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.