Axfoundation storsatsar: “Vi vill korta vägen från hållbar idé till färdig lösning”

Axfoundations innovationscentrum i Upplands Väsby utvidgar verksamheten med fyra testkök, restaurangkök och bageri. Syftet med satsningen är att underlätta för innovatörer och livsmedelsföretag att ta klivet från hållbar idé till industriell tillverkning.

På Torsåker gård driver Axfoundation olika typer av innovationsprojekt och samarbeten med forskare, företag och akademier med ambitionen att öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation.

– Just nu testodlar vi till exempel flera perenna sädesslag som, om det lyckas, kan komma att innebära något av en jordbruksrevolution, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

På gården finns åkrar och experimentträdgård och nu i veckan var det invigning av en nyrenoverad ladugård, utrustad med fyra testkök och bageri.

Tidigare hade vi bara haft en vanlig hushållsspis att labba med. Nu kan vi äntligen ta steget till att trycktesta innovationer innan de skalas upp.

Syftet med verksamheten är minska startsträckan för innovatörer och mindre producenter som vill ta klivet från hållbar idé till industriell tillverkning.

– Allt vi gör utgår alltid från ett hållbarhetsproblem. Ibland är lösningen en ny produkt, ibland kan det vara en ny typ av certifiering eller ett nytt odlingssystem, säger Madeleine Linins Mörner och förklarar att hållbarhet är själva hjärtat för Axfoundation.

– Vår verksamhet vilar på tre ben där hållbarhet kommer först, sedan näringsinnehåll och smak. Alla som delar våra värderingar och som har idéer som kan göra livsmedelssystemet mer hållbart är välkomna att höra av sig till oss för samarbete.

Exempel på framgångsrika produktinnovationer som hittills fötts på gården är baljväxtfärs gjord på enbart svenska grödor, samt braxenfärs gjord på outnyttjad bifångst från svenska sjöar.

– Vi tittar mycket på just detta med restflöden. Även biprodukter kan ju innehålla mycket näring samtidigt som det ofta har kostat både blod, svett och tårar och massor av olika insatsvaror för att få fram dem. Det gör det extra angeläget att produktutveckla, säger Madeleine Linins Mörner och nämner pressrester från musterier och vegomejerier som konkreta exempel.

Torsåker gård är Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens mat. Det är en testgård och ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem. Här kan forskare och praktiker från hela livsmedelskedjan samlas för att tillsammans ta sig an komplexa hållbarhetsutmaningar i livsmedelssystemet och utveckla konkreta lösningar. På gården finns åkrar, skogsmark och en omfattande experimentträdgård.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Mötesplatser och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.