Beredskapsexperten: “Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på”

Ulrika Dahlin är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, med uppdrag att koordinera och företräda dagligvaruhandelns intressen i arbetet med beredskap och Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Förmågan att snabbt ställa om ligger i handelns affärsmodell, säger hon.

Livsmedelsförsörjning är en av samhällets mest grundläggande funktioner och som alltid måste fungera, i alla lägen och i hela landet. Att säkra kontinuiteten är målet med betänkandet ”Livsmedelsberedskap för en ny tid”, som överlämnades till regeringen tidigare i år – och som just nu är ute på remiss.
Sista svarsdatum är 16 maj och Ulrika Dahlin, beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, sitter just nu och finjusterar remissvaret från branschorganisationen.
– Vi kommer att peka på en del som vi vill förtydliga eller där vi delvis har en avvikande uppfattning. Det gäller bland annat det föreslagna uppdraget för kommunerna kopplat till livsmedelsberedskap, där vi ser en oro för att det kommer att bli 290 olika lösningar vilket är utmanande för dagligvaruhandeln som har nationella försörjningskedjor. Men övergripande kommer vi tillstyrka betänkandet, säger hon till Livsmedel i fokus.
Hennes arbete går till stor del ut på att tydliggöra dagligvaruhandelns behov och synpunkter nu när Sverige håller på att bygga upp en ny civil beredskap. Det handlar dels om att arbeta utåtriktat i samverkan med myndigheter och andra branschorganisationer, dels om att stötta medlemsföretagen.
– Dagligvaruhandeln kan bidra med mycket tack vare vår unika infrastruktur med lager, logistik och butiker över hela landet från norr till söder. Men vi vill inte hamna i ett läge där vi får en tvingande lagstiftning som inte funkar i praktiken.
Hur framtidens livsmedelsberedskap ska se ut är det ingen som just nu vet men något det talats mycket om är beredskapslager. Enligt Ulrika Dahlin finns det ett stort behov av att säkra sådant som el, vatten och drivmedel liksom utsäde och gödsel så att Sverige kan fortsätta att producera mat även i ett krisläge. Men att bygga upp beredskapslager för konserver och andra livsmedel tror hon inte på.
– Det skulle bli både dyrt, komplicerat och oerhört långt från den ”just in time-strategi” som vi har i dag.
Däremot tror hon stenhårt på handelns förmåga att bygga upp en ökad flexibilitet och robusthet.
– Det finns ett stort samhällsengagemang bland butiker och handlare, som ofta är väl förankrade i det lokala och kan föra en konstruktiv dialog kring vilka prioriteringar som behöver göras. Entreprenörskap och förmåga att ställa om snabbt – det ligger i själva affärsmodellen.
Svensk Dagligvaruhandel har bland annat tagit fram olika typer av checklistor för olika scenarion.
– Det handlar om att ge butikerna möjlighet att förbereda sig, oavsett hur krisen ser ut, säger Ulrika Dahlin, som har bakgrund som riskmanager på Ica Sverige – men betonar att beredskapsfrågan är både branschgemensam och konkurrensneutral.
– Det som känns väldigt positivt är att hela livsmedelskedjan är överens om att vi behöver varandra, och övriga delen av det svenska näringslivet. Alla inblandade drivs också av viljan att hitta en lösning. Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på, då är det roligt att ta sig an utmaningarna.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Människor

Härjedalspizza storsatsar på egen pizzafabrik

Härjedalspizza, som drivs av bröderna Jan och Rahman Sadat, investerar 25 miljoner kronor i en pizzafabrik i Vemdalen by. När bygget är klart kommer det att kunna baka 8 000 fryspizzor per dag.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.