Bonde möter kock – exceptionell råvara blir resultatet

Åtta råvaror fick utmärkelsen ”exceptionella” när ett 40-tal namnkunniga kockar bedömde lokalproducerat kött från ambitiösa producenter.
– Det personliga mötet är avgörande för att utveckla smak och kvalitet, säger Lotta Strinnholm, verksamhetsledare för Exceptionell Råvara.

Det var fullt och festligt på Restaurangakademien i måndags när Exceptionell Råvara arrangerade sitt årliga så kallade Smakmöte. Ett 40-tal kockar deltog i smakjuryn, som under dagen bedömde 27 råvaror av gris, fågel, lamm/får och nöt, varav två var refererensråvaror. Av dessa var det tre tackor, en gris och fyra nötråvaror som fick utmärkelsen Exceptionella, totalt åtta alltså.
Högst poäng, 39,96, fick en 62 månader gammal Wagyu/Brown Swiss från producenten Alpha Wagyu i Dalstorp.
Utmärkelsen Exceptionell Råvara innebär att producenten får använda Exceptionell råvaras märkning för råvaror producerade enligt samma ”recept” som den råvara som fick utmärkelsen.
Smakmötet bjöd även på ett spännande seminarieprogram, där Jens Heed från Visit Stockholm och Anna Kaijser, branschansvarig för LRF lokal mat och dryck, talade om måltidsturism och konsten att smaksätta en geografisk plats.
Programmet innehåll även kunskap om matkemi och korta livsmedelskedjor liksom hållbara affärsmodeller och framgångsrika samarbeten mellan kockar och producenter.
– Det jag hör och ser från deltagarna, såväl kockar som producenter, är hur oerhört viktigt det är att utbyta erfarenheter. Man behövs mötas för att utveckla smak och kvalitet på svenska råvaror tillsammans men även för att utveckla nya affärer, säger Lotta Strinnholm, verksamhetsledare för Exceptionell Råvara.
Var det någon råvara som överraskade?
– Ja, tacka, stack ut lite som en råvara som verkligen är spännande och up coming. Köttet är väldigt smakrikt och det är roligt att det så många kvinnliga, ambitiösa producenter som utvecklar just det här köttet.
Samarbetspartner till Exceptionell Råvara är LRF, Martin & Servera samt KLS.


Här är alla producenterna som belönades med utmärkelsen Exceptionell Råvara.


Kocken Ulrika Brydling, verksamhetsledare för Eldrimner, i samtal med producenten Karin Stålnert från Lindås Gård i Lyrestad.


Ett 40-tal kockar medverkade i smakjuryn.


Mova Berglund från Kärrbo Prästgård är en glad producent som precis fått
utmärkelsen Exceptionell för sin tacka, Leicester, fyra år.

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Primärproduktion

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.