Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

När Livsmedel i fokus sent på tisdagseftermidagen får kontakt med Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta, är hon noga med att ”inte göra den här saken större än vad den är”.
Tvärt emot vad det rapporterats i många media handlar det enligt henne inte om vare sig något försäljnings- eller produktionstopp. “Produktionen har fortsatt som normalt med ny och opåverkad råvara”.

Hon vill inte medverka i någon telefonintervju utan hänvisar till den information som står på företagets hemsida:
”Cloetta kan bekräfta att vi har mottagit ett begränsat antal batcher av en råvara för chokladtillverkning från en långvarig leverantör, vilken innehåller spår av ett ämne som inte går i linje med våra strikta kvalitetskrav. Råvaran används ofta inom livsmedelsindustrin. När vi fick informationen för över en månad sedan blockerade vi omedelbart misstänkt påverkade produkter på vårt lager. ”

Enligt vad såväl Siren som Dagens industri rapporterat handlar råvaran ifråga om just palmolja från leverantören AKK, som kan ha kontaminerats och därmed vara hälsofarlig. Detta är dock inget som Laura Lindholm vill bekräfta för Livsmedel i fokus.

Cloettas fokus är enligt henne just nu att försöka lugna såväl kunder som konsumenter:
“Vår bedömning är att inga produkter som finns eller har funnits i butik ska vara påverkade. Det är viktigt att komma ihåg att det här gäller en begränsad mängd produkter och att ämnet inte finns reglerat i Sverige i dag. EFSA håller för närvarande på att utvärdera en eventuell reglering av ämnet. Eftersom det finns en så pass stor osäkerhet för vi en aktiv dialog med relevanta myndigheter. Just nu pågår ett analysarbete för att förstå om det överhuvudtaget finns några hälsoeffekter.”

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hälsa

Svenskt godis gör succé – nu ökar investeringarna

Efterfrågan på svenskt godis utomlands ökar. Nu investerar Orkla Confectionery & Snacks 20 miljoner kronor för att öka kapaciteten i Bubs godisfabrik i Jönköping.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.