Coop och Scan lanserar nytt varumärke för hållbart griskött

Tillsammans med Scan lanserar Coop griskött under varumärket ”Vår Utvalda”, resultatet av ett samarbetsprojekt som ska utveckla en ännu mer hållbar svensk grisuppfödning.
– Räkna med riktigt god smak och en hög ätkvalitet, säger Majsan Pense, kategorichef kött och chark på Coop Sverige.

Hos familjen Larsson på Solgården i Skåne har grisarna har dubbelt så stor yta mot vad lagen kräver och tillgång till utevistelse dygnet runt. Suggorna går i grupp i stall med djupströ av halm under tiden då de inte har smågrisar.
Solgården är även självförsörjande på växtnäring, har byggt ut med större utrymme i smågrisstallet och har sedan tidigare installerat och investerat i helt nya ventilationskanaler – av största vikt då grisar inte kan svettas – vilket leder till en bättre användning av smågrishörnan och en mer alert sugga som rår om sina smågrisar på ett bättre sätt.
Det är härifrån som produkterna som ingår i det nya varumärket kommer: kotlett med fettkappa och svål, karré, fläskfilé, fläskschnitzel, färs, rökt skinka, bacon och fler varianter av korv.
– Vi är väldigt glada över att kunna inleda det här samarbetet med en lantbrukare som vill framåt i sitt hållbarhetsarbete, precis som vi och Scan. Produkterna kommer säljas under varumärket Coop och märkas med Svenskt Sigill klimat, säger Majsan Pense, kategorichef kött och chark på Coop Sverige, och förklarar att grisköttet från Solgårdens grisar är något fetare, vilket är bra då det är i fettet smaken sitter.


Majsan Pense, kategorichef kött och chark på Coop Sverige

– Det här samarbetet är ännu ett sätt för oss att fortsätta utveckla mer hållbart svenskt griskött och tillsammans med Coop erbjuda smakrika och högkvalitativa produkter, från en lantbrukare som verkligen satsar på hållbar utveckling, säger Maria Dundeberg, kommersiell direktör Scan Sverige.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Hållbarhet

De sätter nästa generations räka på menyn

Urban Deli är först ut i Sverige med att servera nästa generations räka i sina restauranger – detta i samarbete med Korshags. Räkan föds upp på land i ett slutet, cirkulärt system där vattnet filtreras och återanvänds. Resultatet är en vannameiräka helt fri från tillsatser och antibiotika, och som levereras i ”sushi grade-kvalitet”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.