Cromocol satsar på vertikala odlingar för kommersiell produktion

Nu storsatsar Boråsföretaget Cromocol på vertikal odling. Företaget har levererat klimatkammare till nordiska forskningsanläggningar och är nu redo att hjälpa kunder som vill börja med kommersiell produktion av livsmedel i Sverige.

Vertikal odling spås tillväxt när det krävs nya metoder att producera livsmedel. Tekniken gör det möjligt att odla livsmedel var som helst i världen och därmed slippa långa transporter. Dessutom går det att spara upp till 95 procent vatten. Cromocol har nyligen förvärvats av Ernströmgruppen.

– En av våra anläggningar skulle här i Borås kunna förse alla lokala ICA-butiker med sallad. Det håller inte i framtiden att vi i Sverige fraktar grönsaker från Namibia eller Holland. Beroende på livsmedel så kan vi reducera odlingstiden från 5–7 veckor ned till två veckor, säger Andreas Hagberg, partner sedan 2011.

Cromocol har hittills fokuserat på att leverera teknik och utrustning till forskning, men är nu redo att skala upp och gå från forskning till kommersiell produktion. I och med Ernströmgruppen som nya ägare får Cromocol helt nya förutsättningar.

– I våra klimatkammare kan vi återskapa perfekta väderförhållanden. Vi har extrem kontroll på alla parametrar som temperatur, luftfuktighet, koldioxid, ljus, luftflöden och näringslösningar till växterna, säger Andreas Hagberg. Allt är kontrollerat i systemet. Istället för människor är det en robot som åker runt och plockar salladen.

Allt för att minimera riskerna att exempelvis en människa för med sig bakterier in till växterna.

Bilden har ingenting med bilaget i texten att göra.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Växtbaserat

Lidl knep årets första färskpotatis – donerar 100 000 kronor till Ukraina

För tredje året i rad vann Lidl budgivning på årets första frilandsodlade färskpotatis från Bjärehalvön, totalt 40 kilo med ett kilopris på 2 500 kronor. Pengarna går direkt till UNHCR och behövande i Ukraina medan potatisen doneras till Sveriges Stadsmissioner.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem