De här är finalister finalisterna i årets Utstickarpriset

Nu är det klart vilka som blir finalister i Utstickarpriset 2021 – Polarbröds hyllning till modiga människor som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid. Det är The Bread Lab, Stockholm Resilience Center samt Ullförmedlingen som i år har chans att få priset, vilket delas ut den 4 november.

Temat för årets utstickarpris är samverkan och medskapande och det delas ut för tionde året i rad.

– Vi har lärt oss att det är just genom att samarbeta och samverka som man når de största förändringarna. Därför vill vi lyfta dem som verkligen har försökt att samverka med andra, kanske på lite oväntade sätt, för att därmed kunna uppnå mer, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Hon menar att samverkan och medskapande är helt centralt om vi ska klara en omställning till en hållbar framtid.

Årets tre finalister är The Bread Lab som, i nära samarbete med bagare, jordbrukare och forskare, skapar och odlar sädesslag som är bättre för människa och miljö, Stockholm Resilience Center som bedriver forskning där människa och natur studeras som en integrerad helhet med fokus på systemens förmåga att klara störningar och förändringar för att kunna fortsätta utvecklas samt Ullförmedlingen som sammanför säljare och köpare i syfte att ta vara på den svenska ullen.

Vinnaren utses av en jury bestående av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin

– Vi fick in många nomineringar på spännande företag, organisationer och personer som på olika sätt verkar för en hållbar framtid genom samverkan och medskapande. Som vanligt var det svårt att välja bort, det pågår många goda samarbeten runt omkring, men vi i juryn har nu enats om vilka de tre finalisterna är. Jag tycker att det verkligen är en inspirerande trio som visar på bredden av sätt att samverka, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

Namnet Utstickarpriset är en ordvits med dubbel betydelse.

– Utstickare är en person som gör ett avtryck och sätter sin egen prägel, det handlar om att våga vara annorlunda. Utstickare är också en kakstans, en sådan som du till exempel använder vid pepparkaksbak. Våra bröd är ju kakor, förklarar Karin Bodin.

Prisutdelningen kommer att ske den 4 november.

Dela