De kan vinna Sjömatspriset: “Tre värdiga finalister”

Sweden Pelagic, Anna Martinsson som skapat Savolax och Gårdsfisk. De är alla tre finalister till Sjömatspriset – ett nyinstiftat pris som delas ut under Nordic Seafood Summit 2024.

– Vi är väldigt glada att presentera tre mycket värdiga kandidater som har gjort stor skillnad för sjömaten i Sverige, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare på Innovatum Science Park och jurymedlem.
Totalt inkom ett drygt fyrtiotal nomineringar och av dem har juryn nu utsett tre finalister:

  • Sweden Pelagic, med Martin Kuhlin i spetsen, som inte bara strävar efter kommersiell framgång utan ser till att gynna samhället, fisket, sjömatsindustrin och en hållbar utveckling. Ett exempel på företagets innovativa framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar.
  • Anna Martinsson, skaparen av Savolax, som formade en kulinarisk revolution från att ha sålt rökar 1992 till att bli världsledande inom rökning av lax. Med respekt för råvara och hantverk – tillsammans med innovationskraft – har Savolax erövrat såväl fiskhandlare och dagligvaruhandel som internationella gourmetkrogar och Nobelbanketten.
  • Gårdsfisk, som banat väg för hållbart vattenbruk genom att låta svenska bönder föda upp fisk på sina gårdar. Ett företag som inte bara odlar fisk, utan också visar vägen för framtida möjligheter och innovationer – och samtidigt har ett starkt kommersiellt fokus på konsument.

Syftet med det nyinstiftade Sjömatspriset är att hylla individer, företag och organisationer som på framträdande och långsiktiga sätt bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen. Priset, som både handlar om ära och 30 000 kronor, är ett erkännande till dem som genom innovationer, projekt eller produkter har skapat genomslagskraft och konkurrenskraft för sjömaten, samtidigt som de säkerställer hållbarhet – både miljömässigt och kommersiellt.
I Sjömatsprisjuryn sitter Krishan Kent, Fiskbranschens Riksförbund; Teija Aho, SFPO; Tord Lundquist, Fisk idag,;Filip Ekander, Svensk Dagligvaruhandel; Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park; samt Linda Frithiof, Sjömatsfrämjandet.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Människor och Mötesplatser

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.