– Vi måste kunna lita på de system vi har, säger Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg.
24 januari 2023
Äggproducenten CA Cedergrens, som fick avliva 164 000 höns efter det omfattande salmonellautbrottet som upptäcktes i början av januari, har lämnat in en ansökan om ersättning från Jordbruksverket på drygt 3 miljoner kronor, enligt tidningen Foodmonitor.
Som Livsmedel i fokus tidigare skrivit om ersätts alltid drabbade producenter för åtgärder som Jordbruksverket beslutar om, det gäller ersättning för djurvärde, äggvärde, produktionsbortfall och kostnader för sanering. Vanligtvis ligger ersättningsnivån på 50 procent av kostnaderna men då CA Cedergrens är anslutna till ett frivilligt förebyggande program kan de i stället få tillbaka 70 procent av kostnaderna.
– Men det blir ändå en kostsam historia. Och framför allt är det påfrestande rent mentalt för den djurägare som drabbas, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i en tidigare intervju med Livsmedel i fokus.
Utbrottet bedöms vara under kontroll men hittills har man inte kunnat spåra utbrottet till någon konkret källa.
– Det är väldigt sällan som man med säkerhet kan fastslå vad som är smittkällan. Salmonella finns i vår miljö, hos vilda fåglar, vildsvin och andra vilda djur. Smittan kan även komma från en smittad människa.Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg, säger att händelsen kan komma att leda till översyn vad gäller tillsyn och rutiner.
– Jordbruksverket har aviserat att man troligtvis kommer att ge Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i uppgift att göra en riskanalys. Svenska konsumenter ska kunna lita på de system vi har, säger hon, och nämner åtgärder som eventuellt tätare provtagningar jämfört med i dag.
Tidigast i april kan produktionen hos CA Cedergren vara i full gång igen. Det begränsade produktionsstoppet bedöms dock inte få några konsekvenser för vare sig tillgången eller prissättningen på ägg i Sverige, då det handlar om 164 000 av Sveriges totalt 8,6 miljoner värphöns.
Dela
Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion
Förädling Mötesplatser Primärproduktion
White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender
I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.
17 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.