Flyttfåglarna riskerar att sprida fågelinfluensan norrut

Den fruktade fågelinfluensan fortsätter att spridas runt om i Europa och även i Sverige. HIttills har drygt 2,2 miljoner fåglar fått avlivas på grund av smittade besättningar och risken för smitta är fortfarande hög. Nu befarar man att de vårens flyttfåglar kommer att sprida smittan längre norrut i landet.

Det nu pågående utbrottet i Europa är mycket omfattande med många fall på vilda fåglar och många drabbade tamfjäderfäbesättningar. Tamfjäderfän smittas genom direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar och när smittan introducerats till tamfjäderfä kan spridning också ske mellan anläggningar.

Inför årets flyttfågelsäsong går Jordbruksverket ut med en vädjan till Sveriges alla fågelägare att skydda sina tamfjäderfän mot smitta. Det är därför mycket viktigt att fortsätta vara uppmärksamma samt ta kontakt med veterinär om fåglarna visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sämre i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

– Säsongen 2020–2021 är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige, både sett till antal drabbade besättningar och antal djur. Med fåglarnas vårflytt ser vi nya fall allt längre norrut i landet, både på vilda fåglar och tamfjäderfä. Betydelsen av att följa restriktionerna är viktigare än någonsin, det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

De hittills drabbade anläggningarna är spärrade och ett restriktionsområde på 10 kilometer har satts upp. Inom restriktionsområdet runt de aktuella anläggningarna gäller skyddsnivå 3 vilket innebär skärpta krav kring bland annat vilka fåglar som ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Dessutom råder förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, konsumtionsägg och fjäderfäkött. I övriga Sverige gäller fortfarande skyddsnivå 2, det är viktigt att fortsatt skydda sina fåglar mot smitta och följa de restriktioner som gäller.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Primärproduktion

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.