– Ett hot den delen av livsmedelsförsörjningen som är mest robust, säger Ida Lind på Ekologiska Lantbrukarna.
8 november 2022
Ekologiskt fortsätter att tappet greppet om den svenska marknaden även under årets tredje kvartal. Färska siffror från ”Svenskt ekoindex”, som tagits fram av Ekologiska Lantbrukarna, visar att volymen minskade med 13 procent jämfört med samma kvartal 2021.
Enligt intresseorganisationen är minskningen ett hot mot den svenska självförsörjningen, då ekologiska varor i mindre utsträckning är beroende av importerade insatsvaror som till exempel konstgödsel.
– Den minskade försäljningen av ekologisk mat är ett hot den delen av vår livsmedelsförsörjning som är mest robust i orostider, säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna i en kommentar.
Att det ekologiska lantbruket är mindre importberoende har, i kombination med en mindre energiförbrukning, gett den effekten att priserna inte stigit fullt lika mycket som för konventionella varor i det tredje kvartalet. De ekologiska varorna steg i pris med 12,4 procent att jämföra med 16 procent för konventionella varor.
– Svensk matproduktion måste bli mindre beroende av insatsvaror som kräver mycket energi, främst konstgödsel. Här går ekolantbruket före och visar att en annan väg är möjligt. Det går att producera mat i kretslopp, med färre importerade insatsvaror. Det ger både stabilare matpriser och en friskare natur, säger Ida Lind.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan
Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott
Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.
23 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.