Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”

Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Foder står för den största klimatpåverkan från gris, fågel, ägg och fisk – för odlad fisk upp till 92 procent. Dessutom innehåller foder ofta importerad soja och fiskmjöl från vildfångad fisk. Det är råvaror som leder till överfiske och enorma förluster av biologisk mångfald. Nu visar svenska forskare och företag att det finns resurssmarta alternativ.
– Vi har tillsammans bevisat att det går att producera foder i industriell skala av svenska restströmmar, som minskar miljöbelastningen och stärker svensk beredskap – utan att tumma på djurhälsa eller smak. Det här är början på en större omställning, säger Christian Sjöland, projektledare för Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk på Axfoundation.
Regnbågslaxen från Älvdalslax är världens första fisk uppfödd kommersiellt på foder innehållande mykoprotein – ett svampprotein som odlas på skogsindustrins restströmmar. Tillsammans med insekter som förvandlar matrester till protein och musslor som minskar övergödningen i Östersjön ersätter det helt soja och fiskmjöl. Resultatet är ett cirkulärt foder med proteinråvaror som har lägre klimatavtryck, mindre markanvändning och minskar trycket på den biologiska mångfalden.

Det är det svenska innovationsprojektet ”Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk” som ligger bakom lösningen. Målet är att minska både resursslöseri och miljöpåverkan från foderproduktion. De tre innovativa proteinråvarorna utvärderas just nu i en fiskodling i Älvdalen och kommer även att utvärderas för gris, kyckling och värphöna under hösten och våren runt om i Sverige.
– Cirkulära foderlösningar till odlad fisk fungerar minst lika bra som dagens. Framtidens foder innehåller ingredienser som är mer naturliga för fisken att äta. Det är bra både för fisken, miljön och kvaliteten i slutprodukten. Förhoppningen är att det ska ge lika goda resultat för gris och fågel, säger Anders Kiessling, professor i Akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Sensoriska tester vid Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan visar att fisken håller lika hög kvalitet som fisk uppfödd på vanligt foder. Dessutom växer fisken lika bra. För fiskodlare innebär därmed satsningen både nya affärsmöjligheter och ett aktivt bidrag till omställningen.
– Smakmässigt är vi väldigt nöjda och vi ser redan en stor efterfrågan från kunder. För oss som odlare är det meningsfullt att bidra till en lösning som fungerar både för oss och för miljön, säger Anders Beronius, vd på Älvdalslax.
Från och med nu och ett par månader framåt säljs Framtidens fisk till konsument via utvalda butiker inom Hemköp och Urban Deli, samt till food service via Fiskhallen Sorunda. Även råvara från gris, kyckling och ägg väntas nå svenskars tallrikar under 2025/2026.

Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk drivs av Axfoundation och SLU, tillsammans med 25 aktörer från hela livsmedelskedjan. Partners i projektet är Axfood, Bodens Kommun, Cirkulär, Ecopelag, Ecoloop, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Hemköp, Kötthallen Sorunda, Lantmännen, Martin & Servera, NovaPro, Plant Protein Production, Ragn-Sells, Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan, RISE Processum, Seaqure Labs, Stjärnägg, Svenska Foder, Urban Deli, Varva, Viking Fågel och Älvdalslax. Projektet finansieras delvis av Vinnova.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Forskning och Hållbarhet

Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”

För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.