Är framtidens mjölk i tablettform?

Hur kan framtidens mjölk smaka, se ut och användas? Det är en fråga som studenter från Gastronomiprogrammet vid högskolan tillsammans med Lantmästarprogrammet vid SLU har arbetat med under två dagar i en innovationssprint.

Innovationssprint är en strukturerad och effektiv problemlösningsmetod som ger möjlighet att lösa problem på kort tid. Under två dagar möttes 70 studenter i en innovationssprinten Imagine för att tillsammans utveckla och finna nya lösningar på en så gammal, traditionell produkt som mjölk.

– Framtidens produkter och tjänster kopplade till mjölkråvaran skapas i nytänkande samarbeten och jag ser med stor spänning fram emot de kreativa lösningar som uppstår i kraftfältet mellan agronomi och gastronomi, sa Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, när innovationssprinten inleddes.

Studenterna från de båda programmen arbetade tillsammans i tolv team för att ta fram koncept kring framtidens mjölk. Resultatet blev flera spännande och kreativa innovationer, varav dessa tre utmärkte sig mest:

Mjölkgårdsspelet – ett kommersiellt genomförbart spel för barn, som på ett pedagogiskt sätt lär ut hur mjölk produceras.

Vitfredag – en kampanj för genom att sprida att alla ska göra en mjölkdrink på fredagar.

Mjölktablett i portionsform som ger minskat svinn på grund av lång hållbarhet.”Framtidens mjölk är inte blöt, den är torr”, framhöll studenterna Malte Sandgren, Nanna Nilsson och Odd Runfeldt som kom med idén.

– När studenterna har genomgått Imagine hoppas jag att vi med det här samarbetet lyckats skapa en naturlig länk mellan två grupper som besitter olika kompetenser. Förhoppningsvis kan detta inspirera fler aktörer i värdekedjan att göra samma sak: samarbeta och tänka utanför boxen, sa Amanda Andersson, kursansvarig lärare på Lantmästarprogrammet i Alnarp, som är med på innovationssprinten för första gången.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling

Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör: “Haft flyt i maskineriet”

Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.