Här får Fullkornsfrämjandet draghjälp av Jessie Sommarström: ”Fullkorn är gott”

Fullkorn är bra för både hälsan, klimatet och plånboken samtidigt som det är närproducerat och bra för att stärka den svenska livsmedelsberedskapen. Att fullkorn dessutom kan vara lyx och smaka helt otroligt gott – det bevisar kocken Jessie Sommarström, när hon lagar gröt av hydrotermiskt behandlat korn under ett välbesökt event hos Fullkornsfrämjandet.

Jessie Sommarström är kocken och inspiratören som vet hur man får hälsosam mat för en hållbar framtid att smaka mer. Att använda just henne som publikdragare för att öka kunskapen och intresset för fullkorn är därför ett smart grepp.
– Jessie är en otrolig förebild som verkligen vurmar för fullkorn och har förmågan att lyfta det till en helt annan dimension, säger Maria Alexandersson, verksamhetsledare på Fullkornsfrämjandet.
Under inspirationsträffen på plats i GoCo Health Innovation City i Mölndal, under vilken både journalister, influencers och kockar deltog, berättade hon om sin matfilosofi i allmänhet och om fullkorn i synnerhet. Och inte minst om hur hon medvetet använde sig av Nobelfesten som ett fönster för att visa upp svenska råvaror och innovation.
– Vi har otroliga producenter i det här landet, som jobbar med god omsorg om både djur och marken de odlar. Det är hos dem som all matlagning börjar, säger hon och menar att det inte bara handlar om hållbarhet och högre smak utan även att vara med och bygga upp en mer robust livsmedelsberedskap.
– För mig är inte lyx att välja dyra råvaror. Lyx för mig är att välja råvaror med omsorg.

Sedan ett år tillbaka arbetar hon deltid som gastronomisk chef på Sodexo Sverige, där hon bidrar med sin kunskap och kompetens för att lyfta bolagets måltider inom skola, vård och omsorg samt företagsrestauranger. Det handlar om att ta fram nya recept, hitta innovativa råvaror och att inspirera medarbetarna.
– Jag kände att om jag ska kunna vara med och skapa verklig förändring, då måste jag jobba med både bredd i och spets. Det är så man kan driva hållbar gastronomi framåt.

Under Fullkornsfrämjandets event lagade och serverade Jessie Sommarström sin omtalade ”kulturgröt”, gjord på svensk bulgur av hydrotermiskt behandlad korn och som serverades på Nobelfesten.
– Det här ett korn som har en bra textur och fin grundsyra. Att den är hydrotermiskt behandlad gör att man ökar biotillgängligheten av järn, zink och andra mineraler. Det är en riktig gamechanger i det gröna proteinskiftet, säger hon.
Toppad med godsaker som picklad schalottenlök, picklade kantareller, äppeltärningar och skum av jordärtskocka var de flesta deltagare ense om att gröten smakade helt fantastiskt.
Och att mat från Nobelfesten inte bara kan vara hälsosam och hållbar utan även få spridning långt utanför Blå Hallen blev också tydligt:
– Det här är ju definitivt något som vi kan servera i skolrestaurangen, säger Pernilla Dierks, kock på Härlandatjärnskolan i Göteborg.

Foto: Christina Kronér

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Fazer kickstartar julen

För tredje året i rad bjöd Fazer in till julmarknad på sitt kontor i Stockholm under torsdagen, där besökarna bland annat fick dekorera pepparkakor tillsammans med bagarproffs.
– Syftet är att visa upp hela vårt breda julsortiment men också att skapa ett tillfälle att mötas på ett mer personligt och avslappnat sätt, säger kommunikationschefen Karin Senning Planstedt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.