– Vi ska utveckla produkter som funkar i folks vardag, säger vd:n och medgrundaren Johan Ljungquist.
11 mars 2025
Gårdsfisk arbetar med hållbar fiskuppfödning på land med minimal miljöpåverkan genom att samarbeta med svenska bönder. Företaget grundades 2013 av Johan Ljungquist och Mikael Olenmark. År 2021 vann företaget Livsmedelspriset 2021, vilket delas ut av Livsmedel i fokus.
Nu har Gårdsfisk säkrat 50 miljoner kronor genom en framgångsrik investeringsrunda, där tidigare investerare Novax och LRF Ventures ingår, liksom de helt nya delägarna Hatch Blue och Industrifonden.
Pengarna ska användas ”för att öka produktionskapaciteten, stärka varumärkeskännedomen och lansera fler konsumentinriktade produkter”.
Hur menar ni då?
– Vi har märkt att konsumenterna är i ganska inrutade i sina beteenden. De äter helst torsk och lax, vilket gör det svårt att lansera nya fiskarter, säger vd Johan Ljungquist till Livsmedel i fokus.
– Även om vi växer varje år så är det från ganska små volymer. I fjol odlade vi drygt 300 ton fisk men vill ju odla i alla fall 3 000 ton. Därför ska vi inte bara jobba med färska produkter utan även frysta och pannfärdiga produkter, som panerad fisk och fiskköttbullar. För att göra skillnad behöver vi nå den stora massan. Då kan vi inte bara ha produkter som säljs över manuell disk utan utveckla sådant som folk kan äta måndag till fredag.
Man ska även ta fram – i bokstavlig bemärkelse – mer transparanta förpackningar för att göra det tydligt för konsumenterna vad det är de köper.
– Utmaningen är att få folk att våga testa. De som väl tar steget gör ofta återköp, säger Johan Ljungquist.
Omsättningen växer och låg under förra året på 32 miljoner kronor, men än är det långt kvar till svarta siffror.
– Vårt mål är att växa med 50 procent varje år och vi tror att vi når lönsamhet under 2027.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Värdekedjan
Ny studie: Brödsvinnet motsvarar 9 miljarder kronor per år
En färsk studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar det varje år slängs omkring 100 000 ton bröd i Sverige och ytterligare 80 000 ton fikabröd. Det motsvarar en ekonomisk förlust på ungefär 9 miljarder kronor, men innebär även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led.
20 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.