Globalt hållbart fiske kan mätta 72 miljoner människor

Världen går miste om mat som skulle kunna föda 72 miljoner människor. Det skriver MSC i ett pressmeddelande och menar att det är så många munnar ytterligare som skulle kunna mättas om hela världen ställde om till hållbart fiske.

– Att alla människor har rätt till hälsosam och näringsrik mat borde vara en självklarhet. Men med en växande befolkning ökar pressen på den värdefulla naturresurs som resurserna från våra hav är. Därför måste vi ställa om till en mer hållbar och rättvis livsmedelsproduktion, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Under de senaste 30 åren har den globala konsumtionen av fisk och skaldjur mer än dubblerats. En tredjedel av världens fiskbestånd fiskas på ohållbara nivåer och situationen blir långsamt allt värre. Men nya beräkningar visar att om hela världen ställde om till hållbart fiske skulle ytterligare 16 miljoner ton fisk och skaldjur kunna fångas varje år. Det skulle räcka för att täcka årsbehovet hos 72 miljoner människor.

– Med ett effektivt förvaltat fiske kan bestånden och ekosystemen återhämta sig, vilket i förlängningen leder till ökade mängder fisk. Om vi lyckas få bukt med överfisket så tjänar människor och natur på det. Men för att lyckas krävs det att världens länder visar vilja och förmåga att samarbeta, säger Linnéa Engström.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.