Bryggerier vill se sänkt alkoholskatt för att klara krisen: ”Läget är akut”

Ökad inflation och oförutsägbara elräkningar får stora konsekvenser för svenska hantverksbryggerier, där mer än var tionde företag kan tvingas lägga ner sin verksamhet.
– Om Sveriges konsumenter fortsatt ska kunna köpa öl från hantverksbryggerier måste riksdagen agera, säger Erik Frithiof, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier varnade redan i höstas för att de ökade kostnaderna skulle komma att påverka deras verksamhet i märkbar omfattning – en oro som nu bekräftas från bryggarna själva och i Systembolagets försäljningsstatistik.

Mer än åtta av tio oberoende bryggerier har i en färsk undersökning* uppgett att inflationen och oförutsägbara elräkningar kommer att leda till märkbart negativa konsekvenser under 2023 – och mer än var tionde verksamhet uppger att kostnadskrisen sannolikt kommer att tvinga dem till att lägga ner deras verksamhet.

Statistik från Systembolaget visar att försäljningen av lokalt och småskaligt producerad öl minskade drygt 19 procent under hösten i jämförelse med samma period 2021. Samtidigt är den totala ölförsäljningen relativt konstant i jämförelse med föregående år.

– Hösten 2022 var redan otroligt utmanande för vår verksamhet – försäljningen och marginalerna minskade drastiskt i jämförelse med tidigare år. Om kostnaderna försätter att öka även under det här året, och det inte kommer någon åtgärd från politiskt håll, så är jag rädd att vi kommer att vara tvungna att säga upp anställda och skala ner vår verksamhet i betydande omfattning, säger Anders Thelenius, vd på Jämtlands bryggeri, i ett pressmeddelande.

Ordförande för branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier, Erik Frithiof, bedömer att läget för branschen är mycket allvarlig och att något drastiskt måste ske genast för att inte hela de svenska hantverksbryggeriernas framtid ska hotas:
– Läget är helt enkelt akut, säger han men understryker samtidigt att det finns en möjlig lösning inom räckhåll.

EU:s alkoholskattedirektiv tillåter lägre alkoholskatt för små producenter – och samtliga EU-länder utom Spanien och Sverige har utnyttjat den möjligheten för att skapa bättre konkurrensvillkor för mindre bryggerier.
– På Irland har man räddat hantverksbryggerierna med en differentierad skatt. Sverige har gjort tvärtom och höjt alkoholskatten mitt i krisen.

*Enkäten, som genomfördes under december 2022, besvarades av 73 medlemmar inom Sveriges Oberoende Bryggerier.

FAKTA
Branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier består av drygt 150 oberoende bryggerier runt om i hela Sverige – från Luleå i norr till Smygehuk i söder. Föreningen verkar för småskalig och hantverksmässig tillverkning av smakrik öl. Sveriges Oberoende Bryggerier representerar drygt hälften av alla de mikrobryggerier som har försäljning på Systembolaget.

Dela

Fler nyheter i Dryck

Carlsberg investerar 28 miljoner i jästodling

Ölbryggeriet Carlsberg satsar stort på en ny anläggning för att ge den viktiga jästen bättre förutsättningar.
– Det gör att vi kan skapa magiska smaker i varje öl, säger Sergey Koshelev, ansvarig för bryggning och process på Carlsberg Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.