Här är Tetra Pak och Axjos cirkulärsmarta samarbete

Tetra Pak ska i samarbete med teknikföretaget Axjo vidareutveckla användningen av PolyAl, en fiberfri komponent som utvinns vid återvinningen av aseptiska dryckeskartonger.
– Det är cirkulär produktutveckling i praktiken, säger Jacob Nilsson, koncernchef och ägare av Axjo Group.

Axjo är ett svenskt teknikföretag med 80 års erfarenhet av industriell produktutveckling, och har under de senaste decennierna specialiserat sig på produkter i återvunnet plastmaterial. Tillsammans med Tetra Pak utforskar man nu möjligheterna med PolyAl – en viktig komponent i återvunna aseptiska dryckeskartonger, som består av polymerer och aluminium.
En viktig del av satsningen är att Tetra Pak investerar i ny, specialanpassad utrustning som installeras på Axjos anläggning. Utrustningen gör det möjligt att bearbeta PolyAl till pellets – ett format som lämpar sig väl för vidare testning, prototypframtagning och produktutveckling.
– Vi har en tydlig långsiktig ambition för att möjliggöra storskalig användning av PolyAl, och det här projektet är ett viktigt steg på vägen. Genom att starta i mindre skala kan vi bygga kunskap, testa tekniken och utveckla nya tillämpningar tillsammans med Axjo – och på sikt skapa förutsättningar för framtida uppskalning, säger Amanda Persson, nordisk hållbarhetschef på Tetra Pak.
En viktig del i Axjos arbetssätt är den så kallade omvända ingenjörsmetoden. Genom att utgå från en befintlig produkt tillverkad av nytt material analyseras dess struktur och funktion. Därefter utvecklas en motsvarande lösning med återvunnet innehåll – där PolyAl används som råvara.
– Resultatet blir alternativ som uppfyller samma funktionskrav och dessutom är designade för att kunna återanvändas många cykler för att sedan återvinnas igen i samma process, säger Jacob Nilsson på Axjo Group.
Utöver att utveckla egna lösningar vill Tetra Pak och Axjo även stötta andra företag i omställningen till mer resurseffektiva materialflöden, såsom materialutveckling med återvunnen råvara, samt testning och framtagning av prototyper. Att projektet sker i nära dialog med RISE skapar förutsättningar att skala upp lösningarna för framtida industriell användning.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förpackning

Ny forskning om mat och sensorik: ”En smaklök i taget”

Smak och sensorik är helt avgörande faktorer för att utveckla nya livsmedel som kan bidra till mer hållbara och hälsosamma matvanor. Det har Formas tagit fasta på i en stor utlysning, vars preliminära resultat presenterats under ett event i regi av Sweden Food Arena.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.