Här körs mjölken ut med el – Arlas premiärtur gick till Ica

Från och med den här veckan kommer vissa livsmedelsbutiker i Stockholm att få mejeriprodukter från Arlas mejeri i Kallhäll levererade med en eldriven distributionslastbil.
– Hållbarhetsresan får inte stanna vid fossilfria transporter, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige.

 

Förra året togs Arlas första ellastbil i drift i Göteborg. Nu har mejerijätten laddat upp fordonsflottan med ännu en helt eldriven lastbil, den här gången i Stockholm.

Premiärturen, som ägde rum i förmiddags, rullade till Ica Kvantum på Kungsholmen. Med på turen var Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr och bilen togs emot av representanter från såväl Arla och Scania som Ica och Naturvårdsverket.

Utrullningen av den nya ellastbilen är ett led i Arlas ambition att bidra till bättre luftkvalitet och tystare transporter i tätbebyggda områden.

– Hållbarhetsresan inom logistik får inte stanna vid fossilfria transporter, vi vill fortsätta leda vägen genom att bidra till tystare och tryggare livsmedelsleveranser i innerstaden, där förbättrad luftkvalitet och minskat buller är minst lika viktigt som att dra ner på klimatutsläppen, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige.

Arlas egna tunga transporter i Sverige har varit fossilfria sedan 2018. Sedan 2005 har man sänkt CO2-utsläppen från transporter med 75 procent.

För mjölktransporter på landsbygden mellan gård och mejeri är det i stället biogaslastbilar som gäller; genom att omvandla kobajs från gårdarna till biogas sluts kretsloppet.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Transporter och Värdekedjan

Branschexperten om matpriserna: ”Fortsätter att öka året ut”

Prismedvetenheten har slagit rot i hela livsmedelskedjan och många producenterna blir nu kompenserade för åtminstone delar av sina ökade kostnader.
– Men det är ingen som är glad över den här situationen, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem