Här skördas framgång med hampa: ”En klimathjälte”

Framtidens gröda är redan här. Det menar Clas Dahlén, grundare och vd för det gotländska företaget Hemp Foods, som kombinerar klimat- och hälsonytta med affärsnytta.

Hampa är en mångsidig gröda som har allt: klimatsmart, snabbväxande, jordförbättrande och resistent. Genom historien har växten använts till både mat, djurfoder och läkemedel men även byggmaterial och biobränsle.
Ur näringssynpunkt är hampafröna riktiga kraftpaket, fyllda med fullvärdigt protein och en bra balans mellan omega-3 och omega-6-fetter, samt kostfiber, mineraler, spårämnen och antioxidanter.
– Till skillnad från exempelvis soja innehåller hampa inga allergener och är fri från gluten, säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Foods.
Han har bakgrund inom marknadsföring och affärsutveckling – bland annat inom musikindustrin – och blev intresserad av hampa för tre år sedan, när han insåg dess enorma potential. Och med en morfar som var kunglig trädgårdsmästare ligger de gröna fingrarna så att säga i generna.
– Min utgångspunkt är att kombinera klimat- och hälsonytta med affärsnytta, säger han och förklarar att han tycker om att se både grödor och företag att växa.
Intresset bland lantbrukare på både Gotland är stort, där flera har klivit in som odlare och delägare i Hemp Foods. Det gäller även flera odlare på fastlandet.
Vad är det bästa med att odla just hampa?
– Den är väldigt lättodlad, och därmed lönsam. Plantan är stark och kväver alla ogräs, vilket gör att man inte behöver använda några bekämpningsmedel. Dessutom kräver den mindre vatten och absorberar upp till 20 ton koldioxid per hektar, vilket är fyra gånger mer än vad skog gör. Hampa är alltså en riktig klimathjälte!

Hemp Foods har utvecklat en rad unika produkter i premiumsegmentet, baserade på hampafrön, såsom rostade hampafrön med olika smaksättningar.
– De har en god och lite nötig smak och är goda att äta som hälsosamt snacks eller ha som crunchig topping på sallader eller andra maträtter. Man kan även baka med dem eller mixa dem till smoothies, säger Clas Dahlén.
Det finns även en kallpressad hampaolja i sortimentet samt fullkornsmjöl av hampa.
Produkterna, som lanserades i våras, säljer bra på både Coop och Ica på Gotland samt serveras i restaurangerna på Destination Gotlands båtar.
Vilka är de största utmaningarna med hampa som livsmedel?
– Det är nog att folk förväxlar den med ”kusinen” marijuana. Men det börjar sprida sig en allmän kännedom om den industriella hampan, som inte innehåller rusframkallande ämnen och därför är helt laglig att odla inom EU.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion

Här boostas svensk livsmedelsexport till Asien

Hallå där Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen och ordförande för nya Food Export Center Advisory Board, och nyligen hemkommer från en resa till Japan och Sydkorea.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.