– För många konsumenter är havreriset fortfarande en nyhet men de som väl provar brukar bli frälsta, säger Martin Pardell, försäljningsdirektör på Fazer Kvarn.
6 november 2025
Havreris har på bara fem år blivit en etablerad basvara och är ett tydligt exempel på hur nya livsmedelslösningar kan skapas med innovation och lokala råvaror.
Bakgrunden är att Södertälje kommun efterfrågade ett svenskt och hållbart alternativ till ris men inte tyckte att mathavre funkade så bra för varmhållning.
– Då testade vi att koka rena havrekärnor, men det tog 50 minuter att koka dem och de blev inte mjuka ändå, säger Martin Pardell, försäljningsdirektör på Fazer Kvarn.
Det fick kvarnmästaren Björn Gustafsson att testa att polera en mängd havrekärnor, och efter bara 13 minuters koktid var konsistensen helt perfekt.
– Jag minns hur det gick som ett ”wow” i hela korridoren när vi förstod att det här faktiskt kunde vara en blivande försäljningssuccé.

Martin Pardell, försäljningsdirektör på Fazer Kvarn.
Hösten 2019 lanserade havreriset för foodservice och ett halvår senare i dagligvaruhandeln, där exempelvis ett smart samarbete med företaget Smakbox gjorde att havreriset trendade på sociala medier.
– Pandemin och alla utmaningar som följde kring importerade livsmedel spelade oss också väl i händerna, säger Martin Pardell
Hur går det för havreriset så här fem år senare?
– Det rullar på bra. Inte bara här i Sverige utan även på exportmarknaden, där vi i nuläget säljer till totalt elva länder i både Europa, Asien och Afrika. När vi har med havreris på mässor runt om i världen väcker produkten alltid stort intresse, säger Martin Pardell.

I Sverige säljs havreriset både under egna varumärket Frebaco Kvarn och som private label. Havreriset är också väldigt starkt på foodervice, inte minst som offentliga måltider ofta har olika hållbarhetsmål att leva upp till.
– För många konsumenter är havreriset fortfarande en nyhet men de som väl provar brukar bli frälsta.
Ett av de mest klickade receptet på Frebacos sajt är dock en havrerisgrynsgröt som inte bara är mer hållbar utan även betydligt mer hälsosam än den traditionella julgröten.
– Havre har ett lägre glykemiskt index och högre proteininnehåll än vitt ris, dessutom finns det fleromättade och nyttiga fettsyror i havren, förklarar Martin Pardell.
Vad lagar du helst själv av havreris?
– Jag kan gärna koka det rätt upp och ned och servera till en gryta eller ha till köttfärssåsen i stället för pasta. Sedan är det väldigt gott att göra havrerisotto, där vitt vin eller cider får koka in i havre för att få lite syra, och sedan tillsätta parmesan och en skvätt grädde för krämighetens skull. Lite svampfond, smörstekta kantareller eller knaprigt bacon är inte heller fel att blanda i!
Havre är ett näringsrikt spannmål, rikt på protein, fiber, omättade fetter samt flera vitaminer och mineraler såsom B-vitaminer, kalcium och järn.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet
Malmö Chokladfabrik surfar på heta trenden
Varm choklad har blivit en i bokstavlig bemärkelse het internationell trend. I Malmö Chokladfabriks nyöppnade butik i Stockholm kan kunderna njuta av flera olika sorter – och även vara med på chokladprovning.
4 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.




