Nytt växtbaserat alternativ till kött gjord av cashewäpple

För varje 10 kilo cashewnötter som förbrukas kastas idag 90 kilo fullt ätbara och näringsrika cashewäpplen. Det här såg den sociala entreprenören Linnéa Falkinger och skapade Cashewmeetly – ett naturligt växtbaserad alternativ till kött. Nu lanseras produkten nationellt i samarbete med Axfood.

Linnéa Falkinger har ett ben i Senegal och ett i Sverige. Gift med en senegalesisk man och mamma till fyra döttrar har hon funderat mycket över kvinnornas arbetssituation i landet. När hon såg det enorma berg med nyttiga cashewäpplen som ruttnade bort i samband med skörden av cashewnötter fick hon en idé – bara i Afrika kastas 16 ton frukt bort. Hon skulle ta tillvara på äpplet och utveckla det på plats med syfte att både skapa nya arbetstillfällen i Senegal och ta fram ett nytt växtbaserad alternativ till kött.

– Jag hade sett att det fanns en ökad efterfrågan av växtbaserade produkter på marknaden, säger Linnéa Falkinger.

Linnéa Falkinger står bakom den revolutionerande produkten Cashewmeetly

Frukten är ömtålig, förruttningsprocessen börjar redan sex timmar efter skörden. För att lyckas har de därför förändrat logistiken vid skörden.

– Vi har styrt upp på plats att vi tar tillvara på äpplena från plantagen samma dag. Vi köper direkt från bönderna och fraktar dem till kvinnliga kooperativ där de förädlas och soltorkas. Jag har varit mån om att det här projektet ska skapa arbetstillfällen för kvinnor, säger Linnéa Falkinger.

Projektet inte bara minskar matsvinnet, det tar också ett socialt ansvar genom att skapa arbetstillfällen till annars arbetslösa kvinnor i Senegal och kan samtidigt erbjuda ett för marknaden helt nytt hållbart växtbaserat livsmedel.

Cashewmeetly lanseras nu nationell i samarbete med Axfood.

Cashewäpplet är kalorisnålt och är en naturlig källa till mineraler, järn, fosfor, kalcium, protein, kalium, fibrer och carotene, och cashewäpplet innehåller 5 gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. I färskt tillstånd har den en sträv eftersmak, lite som en omogen banan.

Produkten Cashewmeetly är helt utan tillsatser och går bra att koka, steka, woka såväl som att grilla eller lägga i matberedaren och köra till färs.

I projektet har Linnéa Falkinger samarbetat med Axfood som har gjort det möjligt att nå marknaden brett. De har också kunnat bidra med viktig kunskap och rutiner kring frågor som livsmedelskontroll med mera.

– Förhoppningen är att kunna etablera Cashewmeetly globalt, och starta fler hållbara cirkulära produktioner i andra länder som har stora produktioner av cashewnötter där cashewäpplen fortfarande går till spillo, säger Linnéa Falkinger.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Växtbaserat

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.