I salmonellans spår – nu ökar importen av ägg

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, har tvingats avliva alla sina höns efter upprepade salmonellautbrott. Det gör att delar av livsmedelsindustrin behöver importera ägg för att klara produktionen.

Det var i december förra året som CA Cedergren upptäckte salmonella på sin anläggning i Fliseryd utanför Mönsterås. Sedan dess har gården sanerats flera gånger men smittan, med samma salmonellastam, har hela tiden återkommit.
Nu har Jordbruksverket gett upp försöken att sanera anläggningen under pågående produktion och samtliga höns är avlivade. Totalt rör det sig om närmare 1,2 miljoner höns.
– Vi fick i efterhand flera positiva fall i stallarna. Nu är anläggningen i stort sett tömd, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i en intervju med ATL.
CA Cedergren är Sveriges största äggproducent, som står för närmare 20 procent av den totala äggproduktionen.
Enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, kommer det dock inte att leda till någon äggbrist.
– Men viss import behöver tyvärr göras för att fylla konsumentbehovet. Den del av livsmedelsindustrin som använder svenska ägg i produkter som Från Sverige-märks kommer att ha tillräcklig tillgång. Övriga får tyvärr hålla till godo med importerade ägg, säger hon till Livsmedel i fokus.
Hur påverkas förtroendet för svensk äggproduktion av allt det här?
– De svenska konsumenternas förtroende för de svenska äggen är trots allt högt. Det inträffade visar att det svenska salmonellakontrollprogrammet fungerar. Branschen kommer jobba hårt för att möta importen med våra svenska mervärden när produktionen är i full gång igen, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
Målet är att svensk produktion ska vara i gång igen till 100 procent under 2024.

 

 

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.