Ica satsar på vertikalodlat: ”Säkrar varuförsörjningen”

Ica inleder ett samarbete med livsmedelsproducenten Oh My Greens för odling och leverans av färska örtkryddor från en ny vertikalanläggning. Det handlar om 2,7 miljoner krukor per år.

Företaget Oh My Greens ska förse Ica-butiker med färska kryddor från en helt ny vertikalodlingsanläggning i Söderfors, mellan Gävle och Stockholm. Odlingen sker inomhus i ett kontrollerat system med LED-belysning i en outnyttjad äldre ombyggd industrilokal, med förnybar el från vindkraft och ett recirkulerande optimerat vatten- och näringssystem.

Genom att odla på höjden i flera våningar utnyttjas markytan effektivt och eftersom örterna odlas i befintliga lokaler har ingen ny odlingsmark tagits i anspråk.

− Inom Ica jobbar vi kontinuerligt med innovationer och strävar efter att vara en drivande part i att utveckla framtidens matsystem. Att ta steget in i detta slutna system med vertikalodlade kryddor gör att vi säkrar varuförsörjningen och ambitionen framåt är att öka andelen svenskt och lokalt på våra hyllor, säger Jonas Andersson, affärsområdeschef för frukt och grönt på Ica Sverige.

Volymen kommer att uppgå till 2,7 miljoner krukor årligen.

Anläggningen är klimatcertifierad enligt IP Sigill och det finns just nu 14 olika kryddsorter i sortimentet.

 

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan

Branschexperten om matpriserna: ”Fortsätter att öka året ut”

Prismedvetenheten har slagit rot i hela livsmedelskedjan och många producenterna blir nu kompenserade för åtminstone delar av sina ökade kostnader.
– Men det är ingen som är glad över den här situationen, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem