Klimatsmarta returbackar ger minskat behov av förpackningar

Livsmedelsbranschens smarta kretslopp för lastbärare har ersatt över två miljarder engångsemballage.

– Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem.

Sedan retursystemet startade upp för drygt 20 år sedan har de återanvändningsbara backarna skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger och i dag distribueras hälften av Sveriges färskvaror i returbackar. Nu hoppas Svenska Retursystem att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att arbeta mer effektivt och minska sin resursanvändning.

– Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi, säger Anna Elgh.

Varje returlåda som skickas ut sparar in motsvarande 219 gram koldioxidekvivalenter. Bara under 2020 sparade systemet in nära 35 000 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar 26 000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.