Kockar för biologisk mångfald – gör en kokbok helt utan mat

Inga bin, ingen mat. Det vill Krav uppmärksamma tillsammans med några av Sveriges bästa kockar.
– Vi hoppas att kokboken ska inspirera konsumenter att tänka till lite extra i matbutiken, säger Cecilia Lenbäck på Krav.

Insekters pollinering av växter och grödor är en förutsättning för mycket av maten vi äter. Men bina håller på att försvinna och utan dem hotas framtidens matproduktion.

För att visa på allvaret i situationen lanserar branschorganisationen Krav en kokbok tillsammans med några av Sveriges främsta matkreatörer ­– en kokbok helt utan mat.

– Genom att släppa en kokbok med recept helt utan ingredienser och mat vill vi skapa en koppling till något så stort och komplext som den biologiska mångfalden. Genom att välja ekologiska, hållbart producerade råvaror, kan vi bidra till att skapa en miljö där bin och andra insekter kan leva och fortsätter pollinera växter, säger Cecilia Lenbäck, tillförordnad vd på Krav.

Kokboken, som släpps i samband med den Biologiska mångfaldens dag 22 maj, innehåller 32 recept från namnkunniga kockar som Erik Videgård, Frida Ronge, Jason Diakité, Joel Åhlin och Harald Wachtmeister. Här hittar man allt ifrån nytolkningar av klassiker och rätter som lyfter en vanlig vardag, till bakverken som tar en tillbaka till barndomens somrar.

– Förhoppningsvis får den här kokboken fler att välja produkter som gynnar den biologiska mångfalden så att vi kan fortsätta att skapa lika goda som varierande recept och maträtter även i framtiden, säger Erik Videgård, en av de kockar som står bakom initiativet.

Boken trycks i en begränsad upplaga men kan även laddas ned HÄR!

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider

Jättesatsning på spillvärme ska maxa livsmedelsproduktionen

Spillvärme från LKAB i Gällivare ska användas för produktion av livsmedel och öka den svenska försörjningsgraden.
– Det här är en satsning som ligger precis rätt i tiden, säger Thomas Parker, vd för WA3RM, som står bakom jätteprojektet.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem