8 maj 2025
Framtidens svenska skogsbär är temat för ett spännande heldagsseminarium som arrangeras 27 maj i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens lokaler i Stockholm av RISE. Programmet omfattar allt från kompetensförsörjning och teknikbaserat entreprenörskap till hur skogsbär kan förädlas till ädla drycker och användas som medicin.
– Tanken är att utforska de svenska skogsbärens potential, affärsmodeller, förädling och marknadsutsikter – de har helt unika värden. Men i dag plockas bara tio procent av bären som växer i skog och mark, samtidigt som konsumenterna efterfrågar svenska bär, säger Anna-Karin Karlsson, marknadschef på RISE och projektledare för seminariet.
Hon berättar att bärbranschen kraftsamlar just nu och för första gången organiserat sig och bildat en förening: Svensk bärförening.
– Tidigare har branschen bestått av enskilda företag, nu kan man bli en starkare och tydligare röst gentemot myndigheter och för att kunna driva utvecklingsfrågor.
Att de senaste åren präglats av skandaler kring bärplockare från tredje land är en av frågorna man just nu arbetar för att lösa.
– Bärbranschen är på väg in i en helt ny fas nu när Migrationsverket och Arbetsmiljöverket har satt ned foten gällande arbetsvillkor. En av lösningarna är certifiering som verktyg för ökad hållbarhet men det handlar också om att till exempel hitta nya sätt att skörda de svenska skogsbären, säger Anna-Karin Karlsson.
Det kan handla om satellitkartor och appar för att hitta de bästa bärställena, och om drönare som kan frakta i väg bären.
Inom RISE har man jobbat med bärvärdekedjan genom projektet FINEST men även genom olika EU-projekt.
– Bland annat har vi arbetat med fiberrika pressrester från bär, för att öka förädlingsvärdet och kunna få bättre betalt för bären totalt sett.
Man har även kartlagt flödena och testat regional och lokal bärplockning i en kommun i Västerbotten, där pensionärer och skolungdomar varit engagerade för att plocka och skapa samlingsplatser för att sälja bären.
– Hittills har systemet byggt på att bären plockas billigt och har en relativt låg prislapp i handeln. Det vill vi ändra på genom att jobba mer med kvalitet och förädling – inte minst kopplat till hälsa. Det finns exempelvis spännande forskning från Örebro universitet kring hur blåbär kan användas som medicin i samband med hjärt- och kärlsjukdom, säger Anna-Karin Karlsson.
Tydligt ursprung är också ett ämne för seminariet, där Svenskmärkning berättar om satsningen på märkning av bland annat frysta bär.
Seminariet ingår som en del i centrumbildningen FINEST och finansieras av FORMAS. Det är kostnadsfritt att delta. Läs mer och anmäl dig till seminariet HÄR!
Dela
Fler nyheter i Forskning och Mötesplatser och Värdekedjan
Arlas innovationschef är ny ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus
Hon har lett innovationsteam i flera stora bolag och också drivit eget företag med fokus på att hjälpa både etablerade bolag och start ups till framgång. Nu är hon precis invald i styrelsen för nätverket Livsmedel i fokus och ser fram emot att få bidra med både inspiration och kunskap till branschens framtida utveckling.
22 maj
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.