De ska fixa svenskt mineralgödsel: “Revolutionerande”

Lantmännen satsar tillsammans med Fertiberia och Nordion Energi på att utveckla Sveriges första fossilfria mineralgödselfabrik. Etableringen innebär ett stort steg i Sveriges gröna omställning och en stärkt livsmedelsberedskap.

Lantmännen, Fertiberia och Nordion Energi har ingått i ett partnerskap för att etablera Sveriges första fossilfria mineralgödselproduktion genom det gemensamma initiativet Power2Earth. Satsningen är den största i sitt slag i Norden.
Genom sin vätgasbaserade produktionsprocess, som baseras på fossilfri energi, har Power2Earth potential att kraftigt minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen. Med en produktionskapacitet på en miljon ton mineralgödsel årligen har Power2Earth också stor potential att öka robustheten i svensk livsmedelsproduktion.
– Power2Earth är revolutionerade för svensk lantbruks- och livsmedelsindustri, då fossilfri mineralgödsel är avgörande för att skapa en hållbar, effektiv och framtidssäkrad livsmedelsvärdekedja. En inhemsk produktion av mineralgödsel minskar Sveriges fullständiga beroende av gödselimport och är helt nödvändig för utvecklingen av en robust livsmedelsberedskap, säger Per Arfvidsson, vice vd och CTO på Lantmännen, i en kommentar.
Power2Earth bygger vidare på en teknik utvecklad av Fertiberia, som är en ledande producent av fossilfri mineralgödsel. Genom att använda en elektrolysteknik baserad på fossilfri energi, strävar Power2Earth efter lägsta möjliga utsläpp i produktionsprocessen.
Projektet inleddes under 2021, sedan dess har ett antal förstudier slutförts i kombination med att mark för fabriksetableringen i Luleå säkrats. I dagsläget pågår förberedelserna inför en miljötillståndsansökan som enligt tidsplan ska lämnas in under andra kvartalet 2024.
Produktionsstart är planerad till slutet av 2028 och den totala investeringen beräknas att uppgå till omkring 2 miljarder euro.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.