Livsmedelsrester från Årets Kock tar Sopköket hand om

Den 16 september är det dags för finalen i Årets Kock-SM i professionell matlagning. Då ska åtta av Sveriges duktigaste kockar göra upp om den åtråvärda titeln. De livsmedelsrester som blir över från tävlingen tar Filip Lundin och Sopköket hand om. Sopkökets syfte är att minska matsvinn.

Sopkökets grundidé är att tillvarata svinn från livsmedelsbutiker. De lagar mat på råvaror som butikerna annars skulle kasta och serverar den i sin restaurang i Söderhallarna i Stockholm eller under något av sina cateringuppdrag. Sopköket har också samarbete med ett flertal av Stockholms hjälporganisationer och skänker måltider via dem till hemlösa, fattigpensionärer och andra behövande. I dagsläget ungefär motsvarande 2 000 portioner i månaden.

– Det blev precis klart att Sopköket får möjlighet att ta hand om resterna från Årets Kock, så vi har inte hunnit fatta beslut än om i vilket sammanhang vi ska använda just de här råvarorna. Det är otroligt kul och ärofullt att få rädda livsmedel som blir över efter att Sveriges bästa kockar har lagat mat, säger Filip Lundin, grundare och vd, till Livsmedel i fokus.

Exakt vilka produkter det kan röra sig om vill Stefan Eriksson, råvaruansvarig på Årets Kock, inte uttala sig om. Det är en hemlighet fram tills morgonen då tävlingen äger rum.

– Men det kommer att vara framför allt grönsaker och torråvaror med mjöl, salt, honung och kryddor med mera, säger han.

– Det är självklart att de råvaror som inte går åt under tävlingen tas om hand. Det är en naturlig process och borde vara mycket mer självklar överallt, avslutar Stefan Eriksson.

Dela