Livsmedelsverkets nya generaldirektör: ”Jag tror på kundfokus”

Öppenhet, transparens och delaktighet är det viktigaste för Christina Nordin när hon tillträder sin nya tjänst som generaldirektör för Livsmedelsverket på måndag.
– Jag vill bygga förtroende och göra det enklare att göra rätt, säger hon i en intervju med Livsmedel i fokus.

Den här veckan gör Christina Nordin sina sista dagar som generaldirektör på Jordbruksverket i Jönköping.
– Det känns lite overkligt när man inser att allt jag gör den här veckan är för sista gången – sista ledningsgruppsmötet, sista veckobrevet och så vidare. Jag har trivts fantastiskt bra och brinner verkligen för den här sektorn.
Redan på måndag tillträder hon sin nya tjänst, som generaldirektör på Livsmedelsverket, och går så att säga ”från gård till tallrik”.
– Det ska bli spännande att börja jobba med andra delar av värdekedjan samtidigt som jag har med mig kunskapen om primärproduktionen. Det är en stor fördel att se hela kedjan – maten som tillverkas ska ju ned i magen och då måste alla delar funka hela vägen.

Hur vill du sammanfatta din tid på Jordbruksverket?
– Det har varit sju viktiga, roliga och utmanande år, under vilka vi haft torka och översvämningar, coronapandemi och kostnadskris, och delat ut två omgångar med krisstöd. Vi har även hanterat stora utbrott av salmonella, fågelinfluensa och afrikansk svinpest, avslutat en och påbörjat en CAP-reform, och vi har implementerat ett omfattande lagstiftningspaket från EU kring djur och växter.

Vad är du mest stolt över?
– Jag är väldigt glad över att vårt förtroende hos lantbrukarna har ökat. Det beror i sin tur på att vi har levererat på att hantera olika typer av utbrott och betalat ut stöd och ersättningar i tid. Jag tror också att många uppfattar att vi är på kundens sida genom att vi involverar och bjuder in till dialog.

Vad tar du med dig till Livsmedelsverket?
– För mig är det otroligt viktigt att ha kundfokus. Vi på statliga verk är inte till för oss själva utan för dem som är beroende av vår myndighetsutövning. Sedan tar jag även med mig primärproduktionens vikt för mat på bordet och frågan om lönsamhet.

Det branschen framför allt efterfrågar är mindre regelkrångel och mer hjälp i stället för stjälp. Kan du utlova det?
– Mitt uppdrag är att bygga förtroende och underlätta för kunderna att göra rätt. Det är mycket lagar och regler som styr livsmedelsområdet och det måste man så klart ha respekt för. Men som myndighet kan vi arbeta för att göra det så enkelt som möjligt att följa regelverket genom dialog och respekt för varandras roller. Inte minst måste vi förstå hur saker och ting faktiskt fungerar i praktiken!

Återkommande kritik från branschen handlar om brister i livsmedelskontrollen, att den inte är likvärdig över landet. Vad kan du göra åt det?
– Det är en jättesvår fråga. Sverige har 290 kommuner och att olika aktörer tolkar och tillämpar regelverk på olika sätt är en enorm utmaning. Här är arbete med vägledning och kalibrering viktigt.

Vad ser du mest fram emot med nya jobbet?
– Jag tycker alltid att det är roligt att lära mig nya saker, träffa nya människor och ta tag i olika frågor. Att få chansen att utveckla en så här betydelsefull myndighet är något jag verkligen ser fram emot!

Vad är det första du gör på måndag?
– Jag ska börja med att träffa ledningsgruppen och alla medarbetare. Därefter vill jag träffa olika typer av kundgrupper för att förstå deras förväntningar.

Hur länge stannar du på Livsmedelsverket?
– Förordnandet är på sex år. Vid det laget kommer jag att vara 69 år men det finns möjlighet till förlängning så vi får väl se när det känns rätt att gå i pension.

FOTNOT: Livsmedelsverket har omkring 700 medarbetare. Av dessa arbetar cirka 400 på huvudkontoret i Uppsala och 300 inom livsmedelskontrollen, inklusive slakterier och gränskontrollstationer runt om i landet.

 

 

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Människor och Värdekedjan

Märkningsdagen: Livsmedelsbedrägerierna omsätter 14 miljarder kronor per år

Matfusk, AI och branschgemensamma klimatberäkningar. Det var bara några av alla aktuella ämnen som stod i fokus under årets upplaga av Märkningsdagen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.