Magproblemen ökar – stress och dåliga matvanor viktigaste förklaringarna

Fyra av tio svenskar har magproblem, och de som lider av magproblem mår sämre än andra. Det visar Valios senaste magrapport.
– Jag tror att vård och livsmedelsföretag har mycket att vinna på att samarbete kring detta, säger Robert Brummer, professor och expert på maghälsa.

I stort sätt mår svenska folket bra, tre av fyra säger att de gör det. Men de med magproblem mår sämre än andra, enligt Valios nya magrapport.
Nästan hälften av alla kvinnor i undersökningen svarar att de har magproblem, motsvarande siffra för män är knappt en tredjedel.
– Valio är ett forskningsintensivt matföretag och vi utvecklar hela tiden nya produkter som stöder en hälsosam och balanserad livsstil. Därför känns det viktigt för oss att ha god koll på svenskarnas maghälsa, säger Anette Björnlund, kommunikations- och hållbarhetschef på Valio i Sverige.
Det faktum att fler upplever magproblem i dag jämfört med för tio år sedan, när det första magrapporten gjordes, handlar dels om en reell ökning men även på att vi är mer uppmärksamma på det nu. Det tror i alla fall Robert Brummer, professor vid fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.
– Det psykiska välmåendet påverkar mycket, mage och hjärna hänger ihop, säger han.
Dåliga matvanor och för lite vardagsmotion är några förklaringar till dålig maghälsa men framförallt handlar det om stress.
– Vissa stresshormoner har direkt effekt på magen i form av barriärfunktion och tarmrörlighet.
Mer än en tredjedel av de som har magproblem söker inte hjälp, då de inte tror inte att det går att göra något åt dem – alternativt att man testar lösningar på egen hand.
Bland de som försöker lösa sina magproblem på egen hand, så är det vanligast att utesluta vissa livsmedel. Nästan en femtedel uppger att de försöker undvika fet mat, tätt följt av en minskad storlek på portionerna.
– Det kan vara en risk att göra egna kostscheman efter FODMAP eller annat man läst på internet. Många glömmer att kostråden är högst individuella. Om man inte tar hjälp av en dietist kan man eventuellt missa eller välja bort livsmedel som är viktiga just för dig och din kropp. Men en enkel och ofarlig metod att testa är att utesluta laktos och föra magdagbok, säger Robert Brummer.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.