Många vill stötta vården – men sjukhusen vill inte ha maten

När restauranger och kaféer står tomma försöker många företagare att hitta nya marknader och målgrupper. Att skicka färdiglagad mat till akutsjukhusen är ett sådant initiativ.
– Tyvärr medför detta även risker, säger Linda Martinsson, områdeschef för Måltider i Västra Götalandsregionen.

Kris föder kreativitet. Just nu finns det flera initiativ där livsmedelsföretag och privatpersoner vill visa sin uppskattning till vårdpersonalen och skickar allt från tårtor till färdiglagade matlådor till intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar. Ofta med hjälp av olika hashtaggar av typen ”stötta vården”, där privatpersoner kan swisha pengar för att restauranger och kaféer ska leverera.

Men Linda Martinsson, områdeschef för Måltider i Västra Götalandsregionen, ser vissa problem med detta.

– Vi har ett oerhört högt säkerhetstänk när det gäller allt som får komma in på ett sjukhus, det gäller inte minst livsmedel. Vi ska inte ta emot mat som helt saknar innehållsförteckningar och där vi inte har en aning om hur vare sig tillagning, beredning, paketering, varmhållning eller kylkedjan sett ut under transporten, säger hon, och förklarar att det även finns risk för kontaminering av nötter eller andra allergener.

Det handlar inte om att de inte uppskatta den goda tanken – det handlar om att säkra vården och inte minst alla dem som jobbar där.

– Jag ser risker med att vårdpersonalen kan blir sjuk av på grund av att de ätit donerad mat som eventuellt hanterats felaktigt. Inte ens piloter får äta samma mat under en flygning. Om det skulle vara något fel på maten gäller det ju att inte både första- och andrapiloten blir magsjuka samtidigt. Det är precis lika viktigt för oss, säger Linda Martinsson.

Så hur ska man göra som livsmedelsföretagare om man vill stötta vårdpersonalen i den här situationen?

– Man kan donera sådant som inte kräver kylförvaring, som är förpackat och som har en tydlig innehållsförteckning som exempelvis drycker med skruvkork, chokladaskar eller godis i försluten påse där det syns om förpackningen brutits. Även oberedda livsmedel som frukt är okej.

I just Västra Götaland ska alla som vill donera något ätbart kontakta förändringsavdelningen som ser till att detta sedan distribueras på ett bra och säkert sätt till vårdpersonalen.

Dela

Fler nyheter i Corona och Livsmedelssäkerhet och Måltider

Arla lanserar en digital skolfrukostguide

Arla lanserar ett nytt digitalt verktyg för att hjälpa skolor runt om i landet att komma i gång med frukostservering. Förhoppningen är att fler skolor börjar servera frukost och att fler elever på så sätt får en bättre start på dagen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.