Nio nya förslag för att rädda Östersjöfisken

Riksdagens miljö- och jordbruksutskottet lägger fram nio förslag för att rädda Östersjöfisken, något som välkomnas av Fiskbranschen. De menar att förslagen kommer att vända utvecklingen för sillen i Östersjön.

Sillbestånden har under senare år minskat kraftigt. Samtidigt tas en allt högre andel av fångsterna av större och större båtar som främst fiskar till andra ändamål än livsmedelsberedning i våra kustsamhällen. Fiskbranschens Riksförbund har därför drivit behovet av ett ändrat synsätt där fisket tydligare inkluderas som en del av den svenska livsmedelsstrategin och utformas som del av densamma.

Riksdagens miljö- och jordbruksutskottet har tidigare framfört att det krävs åtgärder för att Östersjöns fiskbestånd ska kunna återhämta sig. Nu lägger de fram nio förslag som dels är fiskereglerade åtgärder, dels åtgärder som på andra sätt kan bidra till att lösa problemet.

– Våra medlemmar behöver förutsägbarhet för att kunna saluföra och marknadsföra sina produkter på marknaden. Vi ser därför positivt på att utskottet i sitt betänkande synliggör och önskar främja fisket till humankonsumtion, säger Krishan Kent, ordförande för Fiskbranschens Riksförbund.

Några av de fiske reglerande åtgärder som utskottet föreslå är följande:

  • Utflyttning av trålgränsen, dels ska den flyttas ut, dels ska trålfisken innanför gränsen begränsas.
  • Översyn av förvaltningsplanen för Östersjöns för torsk, sill, strömming samt skarpsill.
  • Värnande av bland annat det småskaliga fisket.

I åtgärderna ingår även icke fiskereglerande åtgärder såsom att öka jakten på skarv och säl samt begränsa tillväxten av storspigg.

 

Läs mer om samtliga nio förslag här: Miljö- och jordbruksutskottet

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.