Norsk lax rankas som mest hållbar för fjärde året i rad

För fjärde året i rad hamnar norska fiskeriföretag i topp i rankingen av de mest hållbara proteinproducenterna, enligt Coller FAIRR-indexet. Coller FAIRR-indexet är en årlig hållbarhetsbedömning av globala proteinproducenter.

Coller FAIRR-indexet går en hållbarhetsbedömning av globala proteinproducenter. I kriterierna ingår bland annat utsläpp av växthusgaser, biologisk mångfald, vattenanvändning, avfall, föroreningar, antibiotika, djurskydd, arbetsförhållanden, livsmedelssäkerhet, styrelseformer och hållbara proteiner.

Bland de fyra översta på listan av de 60 största börsnoterade proteinproducenterna återfinns tre norska företag. Mowi, världens största laxodlare. Grieg Seafood ligger i årets index på andra plats och Lerøy Seafood på fjärde plats.

– Det är glädjande eftersom branschen jobbat hårt med hållbarhet de senaste åren, menar Trym Eidem Gundersen, Norges Sjømatråd.

– Som största producent av världens favoritfisk, lax, har vi ett ansvar som vi tar på stort allvar, fortsätter Trym Eidem Gundersen.

 

Foto: Johan Wildhagen

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.