3 december 2021
Coller FAIRR-indexet går en hållbarhetsbedömning av globala proteinproducenter. I kriterierna ingår bland annat utsläpp av växthusgaser, biologisk mångfald, vattenanvändning, avfall, föroreningar, antibiotika, djurskydd, arbetsförhållanden, livsmedelssäkerhet, styrelseformer och hållbara proteiner.
Bland de fyra översta på listan av de 60 största börsnoterade proteinproducenterna återfinns tre norska företag. Mowi, världens största laxodlare. Grieg Seafood ligger i årets index på andra plats och Lerøy Seafood på fjärde plats.
– Det är glädjande eftersom branschen jobbat hårt med hållbarhet de senaste åren, menar Trym Eidem Gundersen, Norges Sjømatråd.
– Som största producent av världens favoritfisk, lax, har vi ett ansvar som vi tar på stort allvar, fortsätter Trym Eidem Gundersen.
Foto: Johan Wildhagen
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Hållbarhet Människor Värdekedjan
Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.
Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.
16 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.