Ny undersökning: Här är svenska folkets matvanor

Ökade matpriser har större påverkan än någonsin på svenska folkets matvanor och vad det blir till middag. Det visar årets matundersökning från Köket och TV4. Nöt- och fläskkött, skaldjur och fisk är de matvaror som flest väljer bort i krisens spår.

Det finns fortsatt ett stort intresse för matlagning hos svenska folket.
Det konstaterar Fredrik Larsson, chef för Köket.se på TV4 och ansvarig för den årliga matvaneundersökningen som de gör kring vad svenska folket inspireras av, handlar och äter i dag och i framtiden.
– Middagen är för de flesta något positivt, ett tillfälle att fylla på med bra energi och att samlas med familj och vänner, säger han.
Att middagen ska vara god och något hela familjen gillar är det viktigaste och en självklarhet, men i och med de ökade matpriser har priset i dag större påverkan än någonsin på svenska folkets matvanor och vad det blir till middag. Fler än häften i undersökningen svarar att de väljer bort vissa typer av matvaror som de inte tycker är prisvärda eller anser sig ha råd med. Nöt- och fläskkött, skaldjur och fisk är de matvaror som flest väljer bort.
– Det innebär att man välja bort en del favoriträtter och i stället hittar alternativa rätter, säger Fredrik Larsson.

De flesta planerar veckans måltider innan de handlar och det finns en ökad medvetenhet om vilka matvaror man handlar; kampanjer, rabatter och olika erbjudanden är en allt viktigare del i planeringen av veckans måltider.
De ökade matpriserna har även den positiva effekten att allt fler slänger mindre mat, vilket är det som flest svarar att de gör för att minska sin klimatpåverkan. En av fyra svarar att de har för avsikt att äta mer av mat som har mindre klimatpåverkan.
– Folk har förstått att vad de väljer att lägga på tallriken kan göra skillnad. Vi märker även att maten har får ett helt annat värde nu, man tar bättre hand om maten och slänger mindre.
Enligt undersökningen finns det även ett stort intresse för hälsosam mat och en av tre personer har för avsikt att äta mer av mat som är bra för hälsan. Som hälsosam mat toppas listan av grönsaker och näringsrik kost.
“Riktigt god mat” däremot anses vara maträtter som lasagne, spagetti med köttfärssås och pizza.
Vad tycker du att livsmedelsindustrin ska ta till sig i allt detta?
– Att inte missa smaken när man ställer om till mer klimatvänligt, det är tyvärr det många aktörer missar när man utvecklar nya vegoprodukter. Det räcker inte att prata proteinmängder, klimat och hälsa om man inte lyckas skapa en produkt som är minst lika god för att ersätta en mer traditionell.

Enligt Kökets matundersökning 2023 är inspirationskällorna många när det gäller matlagning och bakning, de två populäraste är tips från vänner/familj och matsajter. Google är den naturliga startplatsen för många som sedan söker sig vidare till matsajter, Youtube och sociala medier för mer inspiration och information. Därefter kommer inspirationskällor så som kokböcker och matprogram.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.