Nyckelhålet är välkänt bland konsumenterna

Nyckelhålet är en av de mat-märkningar som konsumenter känner till allra bäst. Kännedomen är mer utbredd hos äldre, men unga har en positivare inställning till märkningen. Det visar en färsk undersökning som genomfördes av Origo Group på uppdrag av Livsmedelsverket.

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning som gör det enklare för konsumenten att hitta nyttiga alternativ i butikshyllan. Märkningen används för mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer samt nyttigare fett. Med avsikt att få insikt om attityder och kännedom om märkningen har Livsmedelsverket låtit genomföra en undersökning. Företaget Origo Group har genomfört en enkäundersökning med drygt tusen respondenter mellan 18 och 80 år

Hela 97 procent av alla konsumenter i Sverige har hört talas om Nyckelhålet. Det gäller oavsett kön, utbildningsnivå, inkomst och bostadsort. Unga har en något lägre kännedom om märkningen, men de som känner till den är å andra sidan mer positiva än äldre.

– Kort utbildning och låg inkomst är förknippat med sämre matvanor och ökad ohälsa, det vet vi från tidigare studier. Vi vill att Nyckelhålet ska vara en guide för alla som vill äta mer hälsosamt. Därför är det positivt att Nyckelhålet är välkänt i samtliga grupper, säger Veronica Öhrvik, projektledare för Livsmedelsverkets regeringsuppdrag om Nyckelhålet.

Fler nyheter i Arkiv och Hälsa

Mindre matsvinn slängs i avloppet

Mängden mat och dryck som svenskar häller ut i avloppet minskar, jämfört med 2014. Men det är fortfarande alltför mycket som slängs bort i onödan. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem