– Jag hoppas att många blir nyfikna så att verktyget kommer till nytta, säger projektledaren Karin Lindow på Jordbruksverket.
26 augusti 2025
Det nya verktyget, som Jordbruksverket har tagit fram, gör det lättare för odlare att utvärdera olika fält, sorter och partier och följa upp produktionen under flera år.
– Vi hoppas att SkördePlus ska stärka odlarna i arbetet med att få ut ett högre värde från varje skörd, säger projektledaren Karin Lindow, jordbrukspolitisk utredare på myndigheten.
Under arbetets gång har man haft en löpande dialog med Livsmedelsföretagen och SAMS – en frivillig branschöverenskommelse där aktörer inom livsmedelskedjan samarbetar för att minska matsvinnet – för att mer av råvarorna ska kunna tas tillvara.
SkördePlus gör det enklare för odlare och packerier att:
- utvärdera varför röta eller skador uppstår hos produkterna och varför vissa sorter eller fält har större bortfall än andra
- skapa samsyn i ett arbetslag kring kvalitet
- följa upp resultatet från sorteringsmaskiner
- bedöma om det lönar sig att hitta avsättning för produkterna i stället för att de ska bli biogas eller kompost
- diskutera med kunder såsom butiker, restauranger och industri om det går att ta vara på mer av skörden än det som når högsta klass.
– Verktyget skapar struktur och gör odlare och medarbetare uppmärksamma på vad som blir kvar i fält eller sorteras bort. Det kan förenkla vid olika beslut och odlingsåtgärder. Verktyget räknar också ut vad man kan tjäna på att hitta avsättning till livsmedel av det som tidigare sorterades bort, säger rådgivaren Åsa Rölin på Potatiskonsult, som medverkat i projektet.
Om behovet finns kan SkördePlus utvecklas vidare för att kunna användas för fler produkter och på så vis minska livsmedelsförluster i den svenska livsmedelskedjan. Karin Lindow berättar att man kartlagt livsmedelsförluster hos totalt åtta olika produkter, även förluster av exempelvis kött och biprodukter.
SkördePlus har tagits fram inom ramen för det gemensamma regeringsuppdraget för minskat matsvinn, ett uppdrag i den svenska livsmedelsstrategin.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Arla och Kavli samarbetar för grön omställning: ”Viktig pusselbit”
För första gången i Sverige används klimatdata från enskilda mjölkgårdar i ett livsmedelsföretags klimatrapportering. Samarbetet mellan Arla och Kavli ska ge mer rättvisande och transparenta beräkningar av utsläpp i hela värdekedjan.
10 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.