Paulig investerar i framtidens supervete

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det svenska agtech-företaget OlsAro, som utvecklar nya vetesorter som är motståndskraftiga mot klimatförändringar.
– OlsAros resultat är imponerande, säger Marika King, chef för PINC.

OlsAro arbetar med forskning och förädling av spannmål för att skapa helt nya egenskaper för att bättre klara klimatförändringar.
– Man kan säga att vi applicerar gamla väletablerade metoder inom växtförädling med väldigt mycket data och AI, säger Elén Faxö, vd för OlsAro.

Den första tillämpning av tekniken – ett salttolerant vete – gjorde att skörden kunde öka med 52 procent i saltkontaminerade jordar i Bangladesh.
Nu har Paulig valt att investera i det svenska agtech-företaget, något som ger möjlighet att skala upp verksamheten såväl teknologiskt som kommersiellt.
– Livsmedelsförsörjningen är viktig för alla, och OlsAros team kan med sin plattform möjliggöra klimatanpassning av vete, och i framtiden även för andra grödor. Kombinationen av en långsiktig vetenskaplig erfarenhet och nya, moderna sätt att hantera data och AI gör OlsAro unika, och vi ser fram emot att se vad teamet kan skapa framöver, säger Marika King, chef för PINC.

OlsAros arbete bygger på mer än tio års forskning och en egenutvecklad vetepopulation med stor genetisk mångfald. Detta utgör grunden för att hitta egenskaper i vete som klarar av hårdare klimat, använder kväve mer effektivt, eller till och med kan göra vetet mer näringsrikt.
– Vi befinner oss nu i en unik position att dra nytta av framsteg inom AI och växtbioteknik och göra skillnad för den globala livsmedelsförsörjningen. Finansieringen kommer hjälpa oss att snabba på utvecklingen och skala upp, både teknologiskt och kommersiellt. Vi ser fram emot att samarbeta med denna kompetenta samling av investerare för att tillsammans växla upp OlsAro mot målet om ett hållbart matsystem, säger Elén Faxö.
För det salttoleranta vetet har OlsAro ett kommersiellt kontrakt på plats i Bangladesh och pågående fältförsök i Pakistan, Kenya, Oman and Nepal. I nästa steg väntar Australien och Indien samt ytterligare länder som har stora områden med saltkontaminerad mark.

Investeringsrundan på 2,5 miljoner euro leddes av Future Food Fund och PINC, med deltagande från AgFunder, FLORA Ventures och Mudcake. Tidigare har OlsAro fått finansiering från bland annat GU Ventures, Vasa Angels och Öste Ventures.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.