Så ska matbutiken sänka energikostnaden – med 80 procent

Ica Maxi Kungälv ska i samarbete med företaget Polarium drastiskt minska på sina energikostnader. Detta genom att köpa billigt och sälja när elen är dyr.
– Vi vill göra vad vi kan för att hålla nere våra kostnader och pressa priset för våra kunder, säger handlaren Johannes Larson.

Nu i vår ska Ica Maxi Kungälv installera ett smart energioptimeringssystem i butiken, vilket möjliggör en nettobesparing på upp till 80 procent av elkostnaden. Allt enligt företaget Polarium, som gjort simuleringar på butikens elförbrukning och som utvecklat systemet.

Genom bland annat spotprisoptimering och peak shaving (att lagra energi när utbudet är högt, för användning när det är lägre) kan butiken minska sina elkostnader. Därtill öppnas nya intäktskällor genom att systemet ställer effekt till förfogande för att balansera elnätet på den så kallade frekvensregleringsmarknaden.

– I tider av höga och volatila elpriser blir energilagring en central del för att platta elpriskurvan och jämnare fördela belastning på elnätet över dygnets timmar. Vi ser väldigt stor potential för den här tekniken, säger Stefan Jansson, vd och grundare på Polarium, i en kommentar.

Energioptimeringssystemet kommer att ha en kapacitet på 1 MW och vara ett av de största som installerats i anslutning till en kommersiell fastighet i Sverige.

– Energikrisen är tuff för oss alla. Vi vill göra vad vi kan för att hålla nere våra kostnader och pressa priset för våra kunder. Att med smart energilagring minska vår energikostnad är en viktig del i det arbetet. Att vi dessutom kommer att kunna bidra till ett mer robust och balanserat energisystem för alla känns jättebra, säger Johannes Larson på ICA Maxi Kungälv.

Enligt uppgift till Livsmedel i fokus kan systemet även användas inom tillverkningsindustrin, såsom av olika livsmedelsföretag.

Polarium är ett svenskt bolag som tillhandahåller hållbara energilagringslösningar byggda på litiumjonteknik för telekom, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.