Samtliga ansluta anser att Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest är relevant

I maj 2019 lanserade Livsmedelsföretagen ett gemensamt hållbarhetsmanifest för sina medlemmar. I samband med tvåårsjubileumet genomförde organisationen en utvärdering. Livsmedel i fokus har pratat med Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, om erfarenheterna kring manifestet.

– Hundra procent av de företag som anslutit sig till hållbarhetsmanifestet anser efter de här två åren som har gått att åtagandena fortfarande är relevanta, intressanta och centrala. Och det är vi väldigt stolta över, säger Sara Sundquist.

I sin utvärdering i samband med tvåårsdagen har Livsmedelsföretagen framför allt tittat på de två tidsatta åtagandena: Vatten och Uppförandekod i leverantörsled.

– Vi ser att de som har anslutit sig i hög grad har gjort en vattenkartläggning och satt upp vatteneffektiviseringsmål samt arbetat fram en uppförandekod i leverantörsled.

– Tre av tio tycker att det har varit väldigt viktigt för deras interna arbete, vilket innebär att 30 procent inte hade agerat utan hållbarhetsmanifestet.

Sara Sundquist poängterar att livsmedel är en bransch som i stor utsträckning redan arbetar med hållbarhet, men manifestet har varit ett sätt att komma samman i de här frågorna.

Hållbarhetsmanifestet innehåller fem konkreta åtaganden för en hållbar och livskraftig svensk livsmedelsproduktion. Dessa gäller fossilfri produktion och transport, halverat matsvinn, materialåtervinningsbara förpackningar, goda villkor i leverantörsledet samt effektivare vattenanvändning. Arbetat med att ta fram manifestet har skett internt.

– Det var vårt hållbarhetsnätverk som främst består av medlemmar samt livsmedelsföretagens styrelse som arbetade fram vilka åtaganden som skulle ingå.

Hur varje enskilds företags hållbarhetskoder ser ut i detalj har Livsmedelsföretagen inte lagt sig i. Eftersom företagen har vitt skilda verksamheter hade det i princip varit omöjligt att skapa gemensamma mätbara normer.

– Vi vill se aktivitet, att det händer något i processen – vi är inte intresserade av att mäta. När vi i utvärderingen ställde frågan hur de hade formulerat sina åtaganden för att vara mer effektiva i sin vattenanvändning fick vi ett kvitto på att det var rätt att inte ha en gemensam redovisningsnorm. Det såg så enormt olika ut. Någon redovisade per lite degvätska, eller per ton producerat livsmedel och någon annan 20 procent rakt av och så vidare.

I dag är 90 av Livsmedelsföretagens medlemmar anslutna till hållbarhetsmanifestet, framför allt stora företag. Nu hoppas Sara Sundquist på att det tillkommer fler små och medelstora verksamheter. Hon poängterar att det varken är svårt eller finns krav på att de ska mata in en massa siffror i en databas. Det här handlar om att göra sådana saker som många av dem redan gör.

– Hållbarhetsmanifestet i sig kommer inte att förändra världen, men vi vet att när många företag gör saker tillsammans – att det blir många bäckar små – då blir det riktigt, riktigt bra, avslutar Sara Sundquist.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.