Sillfärsbolag tog hem Sjömatspriset

Innovativa Sweden Pelagic är vinnare av det nyinstiftade Sjömatspriset, som delades ut under Nordic Seafood Summit.
– Det har varit en fantastisk resa med vår sillfärs, säger vd Martin Kuhlin.

För ”enastående insatser inom innovation, hållbarhet och främjande av Sveriges fiskeresurs” fick Sweden Pelagic med Martin Kuhlin i spetsen ta emot Sjömatspriset 2024.
Ett exempel på företagets innovativa framåtsträvan är produktionen av sillfärs från restströmmar.
– Både att vi tilldelas Sjömatspriset och att marknaden har trott på oss när vi har utvecklat och lanserat detta, känns som en dubbel bekräftelse. Det är jätteroligt, säger Martin Kuhlin.
Sjömatspriset syftar till att hylla individer, företag och organisationer som på framträdande och långsiktiga sätt bidrar till utvecklingen av den svenska sjömatsnäringen. Förutom heder och ära består priset även av 30 000 kronor från huvudsponsorn Ikano bank.
– Kriterierna för sjömatspriset är att man ska göra ett avtryck som syns i marknaden och i ett långsiktigt arbete. Sweden Pelagic med sin sillfärs hittar en väg till vardagen. Genom sillfärsen kombineras svensk tradition, med ett rimligt pris och en skalbarhet, som gör att många aktörer på marknaden kommer att få nytta av det här, säger Krishan Kent, ordförande i Sjömatsprisjuryn och representant för Fiskbranschens riksförbund.
Övriga finalister till Sjömatspriset 2024 var Gårdsfisk och Anna Martinsson på Savolax. Totalt inkom ett fyrtiotal nomineringar till tävlingen.

Bilden: Krishan Kent, Fiskbranschens riksförbund och ordförande i Sjömatsprisjuryn; Martin Kuhlin, vd Sweden Pelagic; Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park; samt Anton Boyner, Ikano bank.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Människor och Mötesplatser

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.