Skatten på engångsförpackningar i plast skjuts upp

Regeringens planer på skatt på engångsförpackningar i plast kommer troligtvis att skjutas upp.
– Det är på alla vis klokt och bra att man väljer att inte realisera det här förslaget. Att införa skatten nu hade varit en dolkstöt för café- och restaurangbranschen, säger Sara Sundquist, Näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, till Livsmedel i fokus.

Enligt förslaget skulle den nya plastskatten i första hand gälla engångsförpackningar som plastmuggar och livsmedelsbehållare i plast inom snabbmats- och hämtmatssektorn. Utredningen blev klar i augusti i fjol och avsikten var att realisera skatten i november 2021.

Nu öppnar miljöminister Isabella Lövin (Mp) för att skatten kan skjutas upp.

– Under Covid 19-pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt på engångsartiklar för take away-restauranger och liknande, eftersom vi nu är i en kris, där vi måste se till att de här verksamheterna kan fortsätta utan ytterligare pålagor, säger hon till TT.

– Det är på alla vis klokt och bra att man väljer att inte realisera det här förslaget. Det skulle vara förödande för en bransch som i dag är i en enormt utsatt situation och där matuthämtningen har varit en överlevnad för många. Och som det ser ut nu kommer den här situationen att pågå ett tag till, säger Sara Sundquist.

Sara Sundquist, Näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen

Flera remissinstanser har reagerat negativt på utredningens förslag.

Organisationen Svenskt Näringsliv tycker exempelvis att under den pågående pandemin är engångsprodukter i plast viktigare än tidigare, eftersom de gör det möjligt för allmänheten att hämta färdig mat istället för att vistas i restauranger och på andra näringsställen, vilket minskar risken för smittspridning. Svenskt Näringsliv menar också att många företag, som idag kämpar för att överleva på grund av pandemirestriktioner skulle påverkas negativt av skatten.

Sveriges bagare och konditorier skriver i sitt remissyttrande att deras medlemmar inte kan återhämta det här årets förlorade intäkter, även om pandemin snart skulle vara under kontroll. ”Att införa en extra skatt på en bransch som redan blöder är orimligt”, skriver organisationen i sitt remissyttrande.

– Att det här beslutet inte realiseras är också oerhört bra med anledning av att engångsplastdirektivet kommer att implementeras under 2021 och framåt. Engångsplastdirektivet och skatten på engångsförpackningar tar sikte på samma fråga – cirkulära material och nedskräpning. Det är bra att direktivet får visa sin verkan innan man går vidare med en eventuell skatt på engångsförpackningar, säger Sara Sundquist.

 

 

 

 

Fler nyheter i Corona och Måltider och Restaurang

Willys listar svenskarnas mest ”svinndumma” matvaror

I en färsk Sifo-undersökning har Willys tagit reda på vilka livsmedel som svenskarnas slänger mest. I topp hamnar öppnad tacosås, brödkant och salladsrester.
– Jag hoppas att fler tänker efter innan de slänger sin fullt ätliga mat! Slattar av mejeriprodukter och skruttiga grönsaker kan bli en fantastisk rätt, säger Malin Turunen, som ger matlagningstips på Willys Restakuten.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem