Smaksäkrat ska garantera smaken

Nu lanseras ”Smaksäkrat” – en vetenskaplig smakgarant för konsumenter och en unik sensorisk kompass till livsmedelsbranschen. Med den ska producenterna bättre kunna optimera sina produkter så att de faller konsumenterna i smaken.

I utvecklingen av nya, mer hållbara produkter har smaken fått allt större fokus. Hållbarhet i viktigt, men om det inte smakar bra kommer konsumenterna i alla fall inte att vilja köpa produkten. I alla fall inte en andra och tredje gång.

Nu lanseras Smaksäkrat – en ny märkning med smaken i fokus. Genom att mäta sensoriska upplevelser av såväl konsumenter runt om i Sverige samt smaktränade stjärnkockar kan konsumenterna få en smakgaranti på produkten. För livsmedelsbranschen fungerar Smaksäkrat som en sensorisk kompass som kan vara till hjälp för att utveckla produkter på ett systematiskt och strukturerat sätt.

Smaktesterna bygger på konsumenttester i Umeå, Stockholm och Malmö och experttester med smaktränade kockar och sommelierer som leds av kocken Sebastian Gibrand, vinnare av Kockarnas kamp 2019 samt Sveriges bidrag i Kock-VM i Lyon i september.

– Smaksäkrat är inte bara en utmärkelse. Den kan även förse livsmedelsbranschen med en ovärderlig sensorisk kompass för att optimera produkter och produktutvecklingen utifrån vad konsumenterna gillar och vill köpa, säger Johan Swahn, smakforskare.

Metoden bygger på den senaste forskningen inom sensorik där det går att mäta och kvantifiera den sensoriska ätkvaliteten. Märkningen görs med fyra olika nivåer: 1–3 stjärnor samt Rekommenderad.

Först ut att genomgå testerna är vegoburgare, där Quorn Burgare har försetts med 1 stjärna och Max, Deli Plant Beef Fresh ingår i kategorin Rekommenderad.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Trend

Det våras för hybridmaten

Hållbart och hälsosamt. Det är tanken när allt fler producenter nu
blandar kött med grönt för att locka fler konsumenter att äta mer vegetariskt på ett lätt och lagom vis, där hälften av varje blir dubbelt så bra.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.