28 maj 2021
Filip Lundin är en person med mycket energi och stort engagemang för ett mer hållbart samhälle. Vid en längre vistelse i Indien lärde han sig vikten av att ta tillvara på alla råvaror vid matlagning. Det är utifrån den erfarenheten som han kom på sin affärsidé – att tillvarata svinn från livsmedelsbutiker och tillaga måltider.
Han driver catering och restaurang i Söderhallarna i Stockholm. Sedan starten 2015 har Filip Lundin och hans medarbetare räddat 30 ton livsmedel från att bli svinn. De måltider som blir över skänks till behövande.
Under coronakrisen förlorade Sopköket 90 procent av sin omsättning i restaurangen och cateringverksamheten och var tvungna att varsla personal. Men Filip Lundin är entreprenör och har under året som gått inlett fler större samarbete än någonsin och slagit rekord i minskat matsvinn och skänkta måltider.
– En tredjedel av allt matsvinn vi har räddat sedan start och ungefär hälften av alla skänkta måltider har uppstått under det senaste året, säger han entusiastiskt.

Filip Lundin, grundare och vd, Sopköket. Foto James Johansson
Nu har Sopköket alltså fått motta Besöksnäringens pris som ”Årets hållbarhetsinsats 2020”.
– Jag och hela teamet på Sopköket är otroligt glada för priset och det känns som ett fantastiskt kvitto på allt det fina arbete som vi har gjort tillsammans med våra partners och kunder 2020. Och vi ser tillsammans fram emot att fortsätta minska matsvinnet och ta ett totalgrepp om resursslöseriet, säger Filip Lundin.
Dela
Läs också
Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Restaurang
PLATE använder måltiden som verktyg för grön omställning
PLATE är ett nationellt forskningscentrum som vill göra måltiden till en motor för samhällsförändring och grön omställning.
– Livsmedelsindustrin och hela förädlingsledet spelar en jätteviktig roll i vårt arbete, säger koordinatorn Anna-Karin Quetel.
11 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





