Hallå där Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, som nyligen tog emot landsbygdsminister Peter Kullgren på gårdsbesök på Gotland, under vilket framtiden för svensk nötköttsproduktion stod i fokus.
21 oktober 2025
Fredagen 17 oktober var landsbygdsministern på Gotland för att bland annat besöka Nors gård, där lantbrukaren Elof Nilsson har storskalig betesdrift med nöt och lamm samt egen foderproduktion. Vid besöket medverkade både Svenskt Kötts vd Isabel Moretti samt Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland.
Vilket var ert budskap till ministern?
– Att det finns en stark efterfrågan på svenskt nötkött och högt förtroende för svensk köttproduktion samtidigt som vi just nu tappar volym, vilket skapat en stor brist på svenskt nötkött. Detta samtidigt som vi enligt livsmedelsstrategin ska öka den svenska köttproduktionen, säger Isabel Moretti.
Vad beror det på?
– Färre djur och minskad produktion. Ytterst handlar det om att vi saknar tillräckligt med köttbönder som kan producera eftersom man helt enkelt inte får affären att gå ihop.
Enligt Isabel Moretti finns flera förklaringar till varför produktionen inte ökar snarare:
– Avräkningspriset är jätteviktigt förr att ge bonden betalt för sina produkter. Men det räcker inte enbart med att höja avräkningspriset för att skapa framtidstro i branschen, lika lite som en löneförhöjning innebär inte att jag som privatperson som kan köpa ett nytt hus. Lantbrukarna behöver ha tillgång till kapital för att orka investera för att kunna bygga nya stallar eller skaffa mer mark.
Så vad är lösningen?
– Det finns inte en lösning på detta, det kommer att krävas en rad olika åtgärder och åtagande genom hela kedjan. Svenskt Kötts bidrag i arbetet just nu är att få en ökad samsyn både hon konsument men också generellt på alla nivåer i samhället kring vikten av att behålla och öka den svenska animalieproduktionen. Inom branschen pågår på många håll nu ett intensivt arbete för att öka produktionen. Det är en rad åtgärder som nu diskuteras för att framför allt öka investeringsviljan genom att öka tillgång till kapital, minimera riskerna och skapa mer långsiktiga spelregler för bonden, säger Isabel Moretti .
Under besöker talades det även om hållbar svensk köttproduktion och hur ett förändrat klimat skapar osäkerhet men också kan ge en längre växtodlingssäsong på svenska breddgrader.
– Det vi såg nu på Gotland är att ett sådant här gynnsamt år då det varit tillräckligt svalt och tillräckligt mycket regn så ökar förutsättningarna för framför allt gräs och bete. I år ser det ut som att djuren just där kan vara ute ett par månader till vilket kan vara en pusselbit i arbetet med att hitta enklare lösningar för att öka produktionen.
Enligt färsk statistik från Jordbruksverket minskar det totala antalet nötkreatur. I juni 2025 var det cirka 10 700 färre jämfört med samma tidpunkt 2024. Det innebär att det fanns 1 399 600 nötkreatur på svenska jordbruk – det är första gången sedan mätningarna började 1866 som antalet nötkreatur i juni understiger 1,4 miljoner djur.
Dela
Fler nyheter i Människor och Primärproduktion
Ny teknik ska vässa kycklingbranschen
Kameror, robotar, sensorer och AI. Matfågelrapporten 2025 har fokus på ny teknik för att vässa svensk kycklinguppfödning ytterligare.
22 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.