Sveriges första handelsträdgård med självscanning

På senare tid har det etablerats obemannade dagligvarubutiker där kunderna har loggat ut med hjälp av självscanning. Nu sprider sig den här idén till andra verksamheter. Gårdsbutik Kungsträdgårdens Handelsträdgård strax utanför Norrköping inför nu den nya tekniken och blir Sveriges första obemannade gårdsbutik där kunden själv scannar varorna.

– Självbetjäning har under många år varit en självklarhet här ute då kunden enkelt bara lagt pengarna i en burk. Men idag är det få som har kontanter. Swish fungerar, men nackdelen är att det tar mycket tid med redovisningen då vi säljer livsmedel och blommor och momsgrupperna är olika. Å andra sidan har försäljningen inte varit så hög att vi haft kassapersonal, säger ägaren Thomas Johansson, Kungsträdgårdens Handelsträdgård.

Nu installerar han ny teknik där kunden själv scannar varornas QR- eller streckkoder och enkelt checkar ut med swish eller bankkort online. Kvittot skickas till kunden via e-post.

Handelsträdgården använder sig av Iscan.nu. Enligt Thomas Johansson är systemet smidigt och kräver inte några stora investeringar i starten.

–Tidigare har det fallit på att det har varit jättedyrt och komplicerat. Nu är jag först i Sverige och hittills har jag inte ångrat mig. Det är riktigt kul, berättar Thomas Johansson.

Coronapandemin har gjort att fler kunder har sökt sig till handelsträdgården för att undvika trängsel och det nya systemet gör det ännu enklare att hålla avstånd. Verksamheten kameraövervakas för att motverka svinn och stölder.

Fler nyheter i Arkiv och Trend

Mindre matsvinn slängs i avloppet

Mängden mat och dryck som svenskar häller ut i avloppet minskar, jämfört med 2014. Men det är fortfarande alltför mycket som slängs bort i onödan. Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem