Utstickarpriset – till någon som går mot strömmen för en hållbar framtid

Ända sedan starten har hållbarhet varit en central fråga för Polarbröd. Och i ett decennium har företaget genom Utstickarpriset uppmärksammat andra som har gjort skillnad i omställningen till en hållbart framtid – oftast kopplat till livsmedelsindustrin. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Polarbröds koncern-vd Karin Bodin kring tankarna bakom priset.

– För 11 år sedan fick vi råd av vår dåvarande kommunikationsbyrå att skapa oss en bättre plattform. Vi hade redan då höga ambitioner kring hållbarhetsarbete och ville bygga nätverk, säger Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd.

Lösningen blev instiftandet av Utstickarpriset – ett pris som gjorde det möjligt att uppmärksamma personer och organisationer som de tyckte var intressanta och relevanta i sitt hållbarhetsarbete.

– Priset handlar om att lyfta företag, organisationer och individer som sticker ut och vågar gå mot strömmen för omställningen till ett hållbart samhälle. De som är modiga och handlingskraftiga – och gör skillnad, vilket stämmer väl överens med värderord som är viktiga för oss på Polarbröd.

De delade ut priset för första gången 2012. I år sker utnämningen alltså för tionde gången och tema för 2021 är samverkan – på global, nationell, regional eller lokal nivå.

– Vi har lärt oss att det är just genom att samarbeta och samverkan som man når de största förändringarna. Därför vill vi lyfta dem som verkligen har försökt att samverka med andra, kanske på lite oväntade sätt, för att därmed kunna uppnå mer. Vi kommer inte att klara de utmaningar som vi alla står inför om alla verkar var för sig, utan det är genom gemensamma krafter som vi kan hitta lösningar för framtiden.

Karin Bodin, Polarbröd

Vem som blir årets vinnare får vi veta först i höst och Karin Bodin hoppas att det kan ske på ett IRL-evenemang i Stockholm.

Varför heter det Utstickarpriset?

 – Det är en ordvits med dubbel betydelse. Utstickare är en person som gör ett avtryck och sätter sin egen prägel, det handlar om att våga vara annorlunda. Utstickare är också en kakstans, en sådan som du till exempel använder vid pepparkaksbak. Våra bröd är ju kakor, förklarar Karin Bodin.

Vinnaren får ett belopp till ett värde som motsvarar 100 gram guld. Från början var priset en riktigt guldtacka, tanken var att det skulle vara något som hade ett reellt värde och var beständigt.

– Men så insåg vi att guldbrytning inte är helt oproblematiskt. Så i dag får de i stället ett en summa pengar.

 Hållbarhet har funnits med i redan från starten av företaget 1972.

– Vi bakar och fryser bröd och säljer på en marknad långt bort från vårt bageri. Det innebär att vi alltid har behövt vara effektiva och duktiga i våra processer. Men på den tiden hette det resurseffektivitet och smarta lösningar.

Runt 2000 gjorde Polarbröd sin första miljöregistrering, 2007 tog de fram livscykelanalyser på produkterna för att se var svagheterna fanns och 2012 satte de upp ambitiösa miljömässiga, hållbarhetsmål kring sina processer, för energi, transporter, förpackningar och råvaror.

– Vi har bland annat låtit uppföra vindkraftverk för att bli självförsörjande på förnybar el, styrt om frakter till tåg och har plast i påsarna som är baserad på sockerrör.

– När vi nu bygger upp ett nytt bageri från noll blir det automatiskt att vi gör det ännu bättre, smartare och effektivare med bättre arbetsmiljö, så lite spill som möjligt och så vidare. Vi vill vara så hållbara som vi bara kan inom våra väggar, avslutar Karin Bodin.

Huvudbilden:
Rodrigo Garcia Gonzales, då student på designhögskolan i Umeå, som visar upp prototypen till Utstickarprisets första pokal 2012. I mitten Karin Bodin och till höger moderator Nadia Jebril.

 

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.